Duurzame bedrijfsvoering
Image default
Banen en opleidingen

De aparte positie van letselschadebehandelaars

Letselschadebehandelaars nemen binnen de assurantiebranche een aparte positie in. Dat heeft te maken met de aard van het werk. Anders dan reguliere schadebehandelaars, gaat het bij letselschadebehandelaars om fysieke schade die mensen is aangedaan. Dát maakt letselschade bijzonder. Op basis van krantenverhalen uit de Verenigde Staten waarin soms sprake is van schadebedragen van ettelijke miljoenen, denk mensen vaak dat letselschadebehandelaars via rechtszaken proberen om de uit te keren bedragen te minimaliseren. De praktijk is gelukkig anders. In Nederland vindt de afwikkeling van letselschade vaak in harmonieus overleg tussen de partijen plaats. Primaire doelstelling van de letselschadebehandelaar is gewoonlijk om het herstelproces te verkorten en het welbevinden van het slachtoffer gedurende deze revalidatie te verbeteren, bijvoorbeeld door vroegtijdig huishoudelijke hulp te regelen zodat de gedupeerde snel weer zelfstandig kan functioneren of om voorschotten uit te keren waaruit noodzakelijke fysiotherapeutische behandeling kan worden gefinancierd.

Een luisterend oor en begrip

Het werk als letselschadebehandelaar is meer dan alleen het afhandelen van letselschade. Je hebt namelijk te maken met een slachtoffer dat een ongeval heeft meegemaakt, diverse medische behandelingen heeft ondergaan en uiteindelijk, vaak na een achtbaan aan emoties te hebben ervaren, heeft moeten vaststellen dat er blijvend letsel is. Zo een slachtoffer heeft een verhaal te vertellen en om de letselschade adequaat af te kunnen handelen, moet je dat verhaal kunnen begrijpen. Daarom zijn niet juridische kennis en het bezit van de juiste wft-certificaten, maar een luisterend oor en begrip voor de gedupeerde de belangrijkste eigenschappen voor een letselschadebehandelaar.

Sterk in je schoenen staan

Letselschadebehandelaars hebben een goed inlevingsgevoel voor de problemen van de gedupeerde. Daarnaast moeten ze goed kunnen omgaan met alle emoties van het slachtoffer, zonder dat het hun professionaliteit aantast. Dat vraagt om een individuele benadering, want geen enkel slachtoffer is hetzelfde. Een succesvolle letselschadebehandelaar staat daarom sterk in zijn schoenen, is vindingrijk en weet altijd de juiste toon te raken om