Duurzame bedrijfsvoering
Image default
Eten en drinken

De beste koffie voor thuis

Heb je net een koffiezetapparaat voor espresso cups aangeschaft, maar ben je er nog niet helemaal uit welke koffie het beste bij je past? Ga je voor de sterke ristretto cups, of voor de lungo cups? Wil je eerst meer te weten komen over de verschillen? Lees dan verder!

Ristretto of toch liever een espresso?

In principe zijn de bereidingswijzen van deze twee koffies bijna gelijk aan elkaar, maar toch is er een klein onderscheid. Namelijk de gebruikte hoeveelheid water. Zo gebruik je voor een espresso cup 40 ml water en voor een ristretto slechts 25 ml water. Dat is dus net iets minder dan de helft. Doordat er tijdens het zetten van de koffie onder hoge druk minder water door de cup zal lopen, wordt de smaak van de ristretto nog krachtigere dan de smaak van een espresso. Hierdoor is niet alleen de sterkte maar ook de smaak anders. De hoeveelheid koffie die voor zowel de espresso als de ristretto gebruikt wordt is hetzelfde. Dat geeft de ristretto cups een sterkere en vollere smaak. Daarnaast worden er andere bonen gebruikt voor de ristretto cups, welke iets donkerder gebrand worden. En dat proef je dan weer terug in de intensiteit van de smaak. Ga je nieuwe koffiecups kopen? Dan kan je vaak in een smaakwijzer van je koffiemerk een overzicht vinden van de herkomst en branding van cups. Wel zo gemakkelijk bij het maken van je keuze! 

Lungo

Lungo betekent in het Italiaans lang, en het woord zegt het eigenlijk al: deze koffie heeft een langere doorlooptijd dan een espresso. De hoeveelheid koffie is wel weer hetzelfde als bij een espresso of ristretto. Doordat de doorlooptijd langer is, zet je een grotere, maar minder sterke kop koffie. Uiteraard net zo lekker als een espresso of ristretto maar zo geniet je langer van je koffie.

Welke koffie bevat de meeste cafeïne?

Hoewel een kleine espresso of ristretto vaak intenser van smaak is, zijn deze lager in cafeïne dan een grote kop Lungo. Cafeïne in je koffie ontstaat wanneer de cafeïne in de gemalen koffieboon zich bindt met heet water. Aangezien een grote kop Lungo koffie langer in aanraking komt met het water en meer water bevat, bevat deze dus ook meer cafeïne. Dus drink je graag een espresso na het eten? Dan zal deze minder effect hebben op je slaapkwaliteit dan de meeste mensen denken! Ben je juist op zoek naar de beste cafeïne boost voor in de ochtend, dan kun je beter kiezen voor een Lungo met een hogere intense smaak van een espresso!  Kortom, de keuze is reuze. Voor iedere koffiedrinker is er tegenwoordig wel wat wils!

https://dekoffiejongens.nl/lungo-koffie/