Duurzame bedrijfsvoering
Image default
Woning en Tuin

Hoe duurzaam is een warmtepomp?

Met een warmtepomp verwarmt je jouw woning op een duurzame manier. Je verwarmt je huis niet meer met aardgas, maar elektrisch. In dit artikel leggen we je uit hoe een dit apparaat precies werkt en waarom hoe duurzaam deze is.

Hoe werkt een warmtepomp?

Een warmtepomp haalt de warmte uit de buitenlucht, bodem of grondwater. De temperatuur hiervan hoeft niet persé al warm te zijn. Maar de pomp kan het dus wel altijd omzetten in warmte en dit binnenshuis afgeven. Je kunt de werking dan ook eigenlijk vergelijken met die van een koelkast, maar dan andersom. Hoe duurzaam een warmtepomp precies is hangt af van welke soort je gebruikt.

Drie soorten warmtepompen

Er zijn verschillende soorten warmtepompen.

  • Volledig elektrisch: Deze warmtepomp verwarmt je huis en zorgt ook voor warm water in je keuken en de badkamer. Je hoeft alleen nog maar elektrisch te koken om zonder aardgas te kunnen wonen. Wil je deze pomp kunnen gebruiken dan moet je huis wel heel goed geïsoleerd zijn. Voor woningen gebouwd in of na het jaar 2000 kun je hier vanuit gaan. Voor oudere woningen dien je dus eerst te checken hoe goed deze precies geïsoleerd is.
  • Hybride: Dit is een tussenvorm. Je hebt hierbij nog steeds een Cv-ketel voor warm water in de keuken en badkamer. Ook springt de Cv-ketel bij om het huis (extra) snel te verwarmen wanneer het in de winter erg koud is. Als elke ruimte enigszins geïsoleerd is, kun je in principe al een hybride pomp installeren.
  • Ventilatiewarmtepomp: Ook dit is een kleine hybridepomp. Hij is geschikt voor huizen die gebouwd zijn na 1976. Deze woningen beschikken namelijk meestal over mechanische ventilatie, waar oudere huizen dit niet doen.

De duurzaamheid

Het moge duidelijk zijn dat de volledig elektrische warmtepomp de meest duurzame variant is. Behalve wanneer je nog een gasfornuis gebruikt, maak je immers helemaal geen gebruik meer van gas. De warmtepomp werkt volledig op stroom. Ook al is stroom in Nederland nog niet 100 procent duurzaam, je CO2 uitstoot vermindert aanzienlijk. Wanneer de pomp energie haalt uit de buitenlucht bespaar je namelijk al 35 procent.  Bij energie uit de bodem is dit maar liefst 50 procent.

Bij een hybride pomp maak je nog wel gebruik van gas (voor warm water). Toch verminder je jouw CO2 verbruik ook hier al met 25 procent. En in de toekomst wordt je CO2 verbruik alleen maar minder. Stroom in Nederland wordt immers steeds groener. Wanneer de stroom geheel duurzaam is, is de CO2 uitstoot van warmtepompen dan ook te verwaarlozen. Uiteindelijk is een warmtepomp op die manier 100 procent duurzamer vergeleken een cv-ketel.

Conclusie

Een warmtepomp is absoluut duurzaam en wordt in de toekomst alleen maar duurzamer. Het is dan ook een investering die zeker de moeite waard is. Een goed voorbeeld is de duurzame Artel warmtepomp. Je bespaart hiermee uiteindelijk veel geld en je draagt bovendien bij aan een duurzamere wereld.

https://www.artelwarmtepomp.nl/