Duurzame bedrijfsvoering
Image default
Adverteren

hoe ontwikkel en design ik mijn website?

Raymond was vooral actief in de inspanningen om de nieuwe term te populariseren. In februari 1998 deed hij de eerste publieke oproep aan de vrije softwaregemeenschap om het in te voeren. Kort daarna richtte hij in samenwerking met Bruce Perens The Open Source Initiative op.

De term kreeg nog meer zichtbaarheid door een evenement dat in april 1998 werd georganiseerd door technologie-uitgever Tim O’Reilly. Oorspronkelijk getiteld de “Freeware Summit” en later bekend als de “Open Source Summit”, werd het evenement bijgewoond door de leiders van veel van de belangrijkste vrije en open-source projecten, waaronder Linus Torvalds, Larry Wall, Brian Behlendorf, Eric Allman, Guido van Rossum, Michael Tiemann, Paul Vixie, Jamie Zawinski, en Eric Raymond. Tijdens die bijeenkomst werden alternatieven voor de term “vrije software” besproken. Tiemann pleitte voor “sourceware” als nieuwe term, terwijl Raymond pleitte voor “open source”. De verzamelde ontwikkelaars stemden en de winnaar werd dezelfde avond nog op een persconferentie bekend gemaakt. Een onafhankelijke partij uit Rotterdam die ook webdevelopment aanbiedt is Zicht Online.

Veel grote formele instellingen zijn ontstaan om de ontwikkeling van de open-source software beweging te ondersteunen, waaronder de Apache Software Foundation, die gemeenschapsprojecten ondersteunt zoals het open-source framework Apache Hadoop en de open-source HTTP server Apache HTTP.

De open-source model en open samenwerking
Het open-source model is een gedecentraliseerd softwareontwikkelingsmodel dat open samenwerking aanmoedigt, wat betekent “elk systeem van innovatie of productie dat gebaseerd is op doelgerichte, maar losjes gecoördineerde deelnemers die samenwerken om een product (of dienst) van economische waarde te creëren, die ze beschikbaar stellen aan zowel deelnemers als niet-deelnemers” Een hoofdprincipe van open-source softwareontwikkeling is “peer-productie”, met producten zoals broncode, blauwdrukken en documentatie die vrij beschikbaar zijn voor het publiek. De open-source beweging in software begon als reactie op de beperkingen van private code. Het model wordt gebruikt voor projecten zoals in open-source geschikte technologie, en open-source drug discovery.

Het open-sourcemodel voor softwareontwikkeling inspireerde het gebruik van de term om te verwijzen naar andere vormen van open samenwerking, zoals in internetfora, mailinglijsten en online gemeenschappen. Open samenwerking wordt ook beschouwd als het werkingsprincipe dat een scala aan uiteenlopende ondernemingen onderstreept, waaronder bitcoin, TEDx en Wikipedia.[.Open samenwerking is het principe dat ten grondslag ligt aan peer-production, massale samenwerking en wikinomics. Het werd aanvankelijk waargenomen in open-sourcesoftware, maar is ook te vinden in veel andere gevallen, zoals op internetfora, mailinglijsten, internetgemeenschappen, en veel gevallen van open content, zoals creative commons. Het verklaart ook een aantal voorbeelden van crowdsourcing, collaboratieve consumptie en open innovatie.

Open samenwerking is het principe dat ten grondslag ligt aan peer-production, massale samenwerking en wikinomics. Het werd aanvankelijk waargenomen in open-sourcesoftware, maar is ook te vinden in veel andere gevallen, zoals op internetfora, mailinglijsten, internetgemeenschappen, en veel gevallen van open content, zoals creative commons. Het verklaart ook een aantal voorbeelden van crowdsourcing, collaboratieve consumptie en open innovatie.

Riehle e.a. definiëren open samenwerking als samenwerking gebaseerd op drie principes van egalitarisme, meritocratie en zelforganisatie. Levine en Prietula definiëren open samenwerking als “elk systeem van innovatie of productie dat steunt op doelgerichte, maar losjes gecoördineerde deelnemers die samenwerken om een product (of dienst) van economische waarde te creëren, die zij beschikbaar stellen aan de medewerkers en niet-contribuanten.

 

https://zicht.nl