Het aantal studenten dat in Groot-Brittannië wil afstuderen, is sinds de Brexit-stemming gestegen, mede dankzij de waardedaling van het pond Brexit? Geen probleem.
Dat zei Frederic John toen de Belgische MBA-kandidaat werd toegelaten tot de Imperial College Business School in Londen. Het vertrek uit de EU heeft geleid tot bezorgdheid over visa, collegegelden en arbeidskansen voor overzeese studenten. Maar voor John wegen deze nadelen niet op tegen de voordelen van Groot-Brittannië: een robuuste banenmarkt, openheid voor buitenlanders en toegang tot rekruteerders uit het bedrijfsleven.
Hij begon in 2018 met het Imperial fulltime MBA-programma en zal dit jaar afstuderen, wanneer hij van plan is om in de Britse auto-industrie te gaan werken. “We hebben vaak bedrijfspresentaties en wervingsevenementen, we hebben toegang tot ongelooflijke stages en consultingopdrachten, en je kunt gemakkelijk in contact komen met toekomstige leiders van andere universiteiten van wereldklasse,” zegt John.
Veel anderen lijken het daarmee eens te zijn. Johns cohort bestaat uit een kosmopolitische mix van kandidaten uit 30 landen, wat het leren via groepsdiscussies verrijkt – de mantra van de MBA. Ondanks de vrees dat de Brexit de Britse business schools zou kunnen schaden, is het aantal overzeese studenten dat voor een graad in het Verenigd Koninkrijk kiest, sinds de stemming over de EU zelfs gestegen. En volgens gegevens van de beheerder van het examen, de Graduate Management Admission Council (GMAC), is het aandeel van de scores op de GMAT-toelatingstest sinds de stemming licht gestegen.
Een MBA in het VK: een meer betaalbare optie? Businessscholen schrijven deze veerkracht toe aan de waardedaling van het Britse pond sinds het Brexit-referendum, waardoor het MBA-tarief voor veel overzeese studenten een relatief koopje is geworden. Ongeveer 54 procent van de aanvragers die in december 2018 door GMAC werden ondervraagd, zei dat Brexit geen invloed had op hoe aantrekkelijk Groot-Brittannië was, tegenover 46 procent in december 2016. En 72 procent van de ondervraagde Britse scholen meldde jaar-op-jaar stijgingen in aanvragen.
Bij Imperial zegt Leila Guerra, associate dean of programs: “De huidige daling van het pond heeft het Verenigd Koninkrijk een kosteneffectieve plek gemaakt om te studeren, maar ambitieuze internationale studenten kiezen waarschijnlijk nog steeds voor een Britse business school op basis van reputatie, rigoureus onderwijs, faculteit van wereldklasse en mogelijkheden voor loopbaanontwikkeling.”
Imperial heeft in de afgelopen drie jaar, sinds de periode vóór het EU-referendum, een gestage stijging van het aantal aanvragen van EU-studenten gezien, met een totale stijging van 68 procent van het aantal aanvragen voor zijn MBA-programma’s. “Britse steden zoals Londen behouden een ‘wow-factor’ voor internationale studenten die deel willen uitmaken van het bloeiende zakelijke centrum en het ondernemende ecosysteem, evenals de vele culturele geneugten waarvan studenten kunnen genieten terwijl ze in de hoofdstad wonen,” zegt Guerra.
De post-Brexit visumsituatie: vol onzekerheden Toch zegt 52 procent van de door GMAC ondervraagde niet-Britse Europeanen dat Brexit hen minder geneigd maakt om voor een opleiding in het VK te kiezen. Hun grootste zorg was dat het vertrek van het VK uit de EU het visumproces voor studenten zou kunnen bemoeilijken. In het recente Witboek over migratie van de Britse regering werd gesteld dat EU-studenten hun studentenvisum door universiteiten zouden moeten laten sponsoren, wat een aanzienlijke administratieve last zou betekenen. Er wordt ook gevreesd dat werkgevers minder bereid zullen zijn om buitenlandse studenten aan te nemen, mocht Brexit het vrije verkeer binnen het EU-blok bemoeilijken of beperken.
Mocht dit gebeuren, dan vreest het Britse Higher Education Policy Institute voor een mogelijk catastrofale daling van het aantal EU-studenten voor Britse opleidingen. Margaret O’Neill, hoofd MBA-toelating en loopbanen aan de Cambridge Judge Business School, zegt echter dat “de kwaliteit van onze kandidaten zeer hoog blijft, met het aantal toegelaten kandidaten tot nu toe op hetzelfde niveau als vorig jaar”.
“Drieënnegentig procent van onze laatste afstudeerklas kreeg binnen drie maanden na het afstuderen een baan aangeboden, waarbij bijna de helft van de klas ervoor koos om in het Verenigd Koninkrijk te wonen en te werken, wat aangeeft dat er onder Britse recruiters nog steeds veel vraag is naar talentvolle internationale talenten”, zegt ze.
|
https://www.newbusinessmanagement.com/ |