Duurzame bedrijfsvoering
Image default
Woning en Tuin

Met deze tips heb je langdurig plezier van je pellets

Pelletkachel modern nemen toe in populariteit vanwege hun duurzaamheid. Deze kachels worden gevoed met een vorm van biomassa: pellet. Pellet is een 100% natuurlijke, kleine houtkorrel die geperst wordt uit duurzaam, onbehandeld, schoon en droog zaagsel en resthout dat afkomstig is van houtzagerijen. Ze bezitten een warmtevermogen dat twee tot drie keer zo hoog is dan dat van brandhout en vormen de meest zuivere brandstof van de biobrandstoffen. Dit komt omdat ze voor weinig tot geen as vorming, roetvorming, fijnstof en rookontwikkeling zorgen. Er komt geen extra CO2 vrij bij het verbranden van pellets, ze zijn dus bijzonder milieuvriendelijk. Ze passen dan ook helemaal in de trend van duurzaamheid die momenteel heerst.

Tenslotte kan je tot wel 60% op je energierekening besparen door met pellets te werken. Op zo’n besparend en milieuvriendelijk product wil je natuurlijk wel zuinig zijn. Hoe kan je ervoor zorgen dat je zoveel als mogelijk plezier hebt van je aankoop? In dit artikel wat tips om pellets een langere levensduur te garanderen.

Om te beginnen wat tips bij de aankoop van pellet. Wanneer je pellets koopt in de zomermaanden kan het zijn dat ze voordeliger zijn, omdat houtzagerijen overuren draaien in die maanden en er dan dus meer beschikbaar komt. We komen zo bij de tips om de pellet langdurig te kunnen bewaren, maar we verklappen nu alvast dat je pellet gerust zoveel kunt kopen als je plekken kunt, als je het maar op de juiste manier opbergt. Door pellet in grote hoeveelheden te kopen profiteer je namelijk van een betere prijs per kilo. Het maakt daarbij niet uit of je pellets in bulk of in zakken koopt.

Dan nu de tips om pellets langdurig goed te houden, waardoor ze probleemloos jarenlang gebruikt kunnen worden. Hierbij geldt: Hoe beter je bewaaromstandigheden zijn, hoe langer je ze kunt gebruiken.

Ten eerste moeten ze koel bewaard worden. Ten tweede droog. Als je je pellet in zakken hebt gekocht, is het belangrijk dat je een aangebroken zak goed sluit. Een eventueel gat plak je het best dicht met bijvoorbeeld tape, om zo de zak luchtdicht en droog te houden. Als je ze buiten bewaard, plaats ze dan op een verhoging om zo te garanderen dat ze droog blijven. Wanneer ze vochtig worden vallen ze uit elkaar en worden ze opnieuw tot zaagsel, waardoor ze onbruikbaar zijn.Ten derde donker. Als je pellet in transparante zakken hebt gekocht, denk er dan aan dat je ze afdekt om ze zo toch te beschermen tegen zonlicht. Tenslotte op een plaats waar ze worden beschermd tegen stofdeeltjes of andere stoffen die de pellets kunnen beschadigen en daardoor schade aan je kachel toe kunnen brengen.