Duurzame bedrijfsvoering
Image default
Woning en Tuin

Verschillende schroeven voor verschillende situaties

Voor veel bouwwerken en constructies zijn schroeven een onmisbaar deel. Zonder schroeven zouden verrassend veel gebouwen simpelweg niet gebouwd kunnen worden. Schroeven lijken een universeel gereedschap en een homogeen product, maar er zijn verrassend veel verschillende soorten schroeven, waarvan sommige slechts in zeer specifieke situaties toegepast kunnen worden. Om meer duidelijkheid te scheppen in al die verschillende schroeven is er hier een lijstje samengesteld van enkele soorten schroeven. 

 

Snelbouwschroeven zijn schroeven die vooral binnenshuis worden gebruikt. Ze worden eigenlijk uitsluitend gebruikt voor het bevestigen van gipsplaten. Afhankelijk van de draagconstructie waar de gipsplaten op worden bevestigd worden er ook verschillende soorten snelbouwschroeven gebruikt. Voor gipskartonplaten op metalen frames worden er snelbouwschroeven met fijn schroefdraad gebruikt. Voor gipskartonplaten op hout worden er snelbouwschroeven met transportschroefdraad gebruikt en voor versterkte gipsvezelplaten worden er gipsplaatschroeven, zoals Grabber gipsplaatschroeven gebruikt.

 

Verder zijn er nog metaalschroeven. Deze schroeven verbinden in principe alle materialen met elkaar in combinatie met een moer. Er zijn vier soorten metaalschroeven die gebruikt worden in verschillende soorten verbindingen. Een slotbout met vierkante aanzet gebruik je als je houtverbindingen wilt maken. De vierkante aanzet zorgt ervoor dat de schroef tijdens het aandraaien van de moer niet gaat draaien en de kop beschermt tegen verwondingen en losdraaien. Zeskantschroeven zijn schroeven die je vooral gebruikt in metaalverbindingen. Zeskantschroeven zijn bijzonder sterk. Een cilinderkopschroef wordt gebruikt voor alle verbindingen, behalve voor de zwaardere verbindingen. De kop zorgt ervoor dat het materiaal waar de schroef in zit niet scheurt. Ten slotte heb je platkopschroeven. Platkopschroeven gebruik je in verbindingen waarbij de schroef niet zichtbaar mag zijn. Het nadeel aan deze schroeven is dat deze makkelijk scheuren veroorzaakt in licht materiaal.

 

Ten slotte heb je nog de mascotte van de schroeven, de universeelschroeven. Deze schroeven zijn er in twee verschillende soorten. De universeelschroeven met schacht en universeelschroeven zonder schacht. De universeelschroeven met schacht zijn te gebruiken in houtconstructies en de universeelschroeven zonder schacht zijn te gebruiken in vrijwel elk materiaal, mits de verbinding niet te zwaar is.

 

https://www.bnvtools.nl/