Duurzame bedrijfsvoering
Image default
Woning en Tuin

Waar kun je watertanks tegenkomen?

Een watertank vangt regenwater op. Je bespaart er drinkwater mee. Hoe groter de watertank, hoe meer drinkwater je bespaart en dat is niet alleen goed voor je portemonnee, maar ook voor het milieu. Je kunt regenwater gebruiken voor je tuin, maar ook voor je huis. Je kunt er bijvoorbeeld je planten mee water geven, wasmachine mee laten draaien en je toilet mee doorspoelen. Maar waar plaats je een watertank? Waar kan je watertanks tegenkomen?

 

Soorten watertanks

Je hebt watertanks in allerlei maten, vormen en materialen. Het type watertank bepaalt waar je hem het beste kunt plaatsen. Welke soorten watertanks zijn er?

 

  • Horizontale watertank: Deze watertank ligt op of onder de grond.

  • Verticale watertank: Deze watertank staat op of onder de grond.

  • Ondergrondse watertank: Dit type watertank wordt onder de grond in je tuin geplaatst.

  • Bovengrondse watertank: Dit type watertank wordt boven de grond geplaatst. Dat kan zijn in je huis of in je tuin.

  • Watertank met waterzuiveringssysteem: Bij je watertank kun je een waterzuiveringssysteem plaatsen. Als je het regenwater met behulp van een waterzuiveringssysteem zuivert, kun je het voor veel meer doeleinden gebruiken. Je kunt het gezuiverde water ook gebruiken voor je vaatwasser of om jezelf mee te wassen.

  • Watertank met ontharders: Bij je watertank kun je ook een waterontharder plaatsen. Met ontharders maak je het regenwater minder hard, waardoor het regenwater minder schadelijk is voor je vaatwasser en wasmachine.

 

Ondergrondse watertank

Een watertank wordt meestal onder de grond geplaatst, omdat dit voordelen heeft ten opzichte van het bovengronds plaatsen van een watertank:

 

  • Je verliest geen grondoppervlakte van je huis of tuin, kunt je tuin compleet gebruiken voor andere doeleinden.

  • Het ziet er mooier uit: een ondergrondse watertank zie je niet. Hij zit compleet onder de grond.

  • Je kunt gemakkelijk een watertank van een groot volume plaatsen (kunt de diepte in, in plaats van de breedte). Als je wilt kun je zelfs meerdere watertanks aan elkaar koppelen voor een nog groter oppervlakte voor de opslag van je regenwater.

 

Een ondergrondse watertank lijkt moeilijk om zelf te plaatsen, maar dat valt reuze mee. Je kunt de tank al met twee personen zelf plaatsen. Een dure kraan is daarvoor niet nodig. Wil je wel een ondergrondse watertank, maar liever niet diep graven? Dan kun je kiezen voor een lage watertank.

 

Bovengrondse watertank

Hoewel de meeste mensen kiezen voor een ondergrondse watertank kun je ook kiezen voor een bovengrondse watertank. Een bovengrondse watertank neemt een grondoppervlakte van je huis of tuin weg, maar het heeft ook voordelen:

 

  • Je hoeft niet in de grond te graven om de watertank te plaatsen. Een bovengrondse watertank zet je eenvoudig op de grond. Dat maakt het plaatsen van een bovengrondse watertank eenvoudiger dan het plaatsen van een ondergrondse watertank.

  • De aansluitingen, openingen en deksels van een bovengrondse watertank zijn altijd goed bereikbaar.

  • Je hebt UV-bestendige bovengrondse watertanks. Dat wil zeggen dat ze goed bestand zijn tegen UV straling en je ze dus zowel binnen als buiten kunt plaatsen.