Duurzame bedrijfsvoering
Image default
Rechten

Wil je in verzet komen tegen een strafbeschikking? Dat werkt zo

Een strafbeschikking is een straf die opgelegd wordt door de officier van justitie, zonder dat de rechter daar tussenkomt. Deze soort straffen legt de officier van justitie op bij bepaalde veelvoorkomende misdaden. Als je het oneens bent met de straf, kun je in verzet komen. Zo kan je zaak ter discussie gesteld worden, en kun je eventueel alsnog bij de rechter langs. Het is belangrijk dat je voor je rechten op kunt komen.

Wat moet je doen?

Als je een strafbeschikking hebt ontvangen, kun je meteen actie ondernemen. Dit is ook slim, want je hebt maar twee weken om in strafbeschikking verzet te komen. Je kunt schriftelijk contact opnemen met het Openbaar Ministerie, of in persoon. Hiervoor stuur je een verzetschrift naar het parket op je strafbeschikking, of je gaat zelf naar het loket om je zaak voor te leggen. Je kunt hierbij hulp vragen bij een ervaren advocaat die precies weet hoe alles moet en hoe alles in elkaar zit. Dit kan bijvoorbeeld bij de website Strafbeschikking-advocaat, waar een team van strafrechtadvocaten te vinden is.  

Wat gebeurt er daarna?

De officier van justitie moet bepalen hoe hij op je verzet reageert. Hij kan je strafbeschikking wijzigen of intrekken, maar hij kan ook naar de rechter. Dan word je eerlijk beoordeeld. De rechter bepaalt of je gelijk hebt, en kan ervoor kiezen om je straf te verlagen of zelfs te annuleren. Ook hierbij kan een advocaat je steun bieden. Als je straf door de rechter ingetrokken wordt, komt er ook geen notitie op je strafblad. In verzet gaan heeft dus grote voordelen, en het is een goede manier om voor jezelf op te komen. Zolang je het binnen twee weken doet en de straf in de tussentijd niet accepteert, kun je deze stap zetten.