Duurzame bedrijfsvoering
Image default
Verenigingen

Zo combineer je jouw afstudeerscriptie met een stage in Eindhoven

 Het bedenken van een passend onderwerp voor een afstudeerscriptie kan al een behoorlijke uitdaging zijn, laat staan het combineren hiervan met een stage. Toch is het zeer de moeite waard om je scriptie te combineren met een stage. Op deze manier doe je zeer waardevolle praktijkervaring op en heb je meteen al een eerste aanknopingspunt om na je afstuderen eventueel verder te werken. Zeker op de (technische) universiteiten ligt de focus vaak geheel op het doen van een vernieuwend onderzoek. Hoewel dit natuurlijk een essentieel onderdeel is, is praktijkervaring net zo belangrijk. Zo zien we dat er steeds meer aanbod komt voor een stage in Eindhoven waarbij het voor TU-studenten een optie is om tijdens deze stage af te studeren. Als je een goede balans weet te vinden tussen het opbouwen van praktijkervaring in je stage en het vergaren van nieuwe kennis in je scriptie kun je straks vol trots aan al je vrienden en familie vertellen over jouw gave afstudeerproject. In dit artikel nemen we je mee in hoe je het beste een stage kunt combineren met je scriptie! 

 

Gebruik maken van de krapte op de arbeidsmarkt 

Zoals eerder al benoemd kan een enorme uitdaging zijn om een goede combinatie te vinden tussen een stage en een scriptie: je bent natuurlijk gebonden aan je eigen interessegebied, je studierichting, maar ook het aanbod vanuit het werkveld. Een groot voordeel van de huidige arbeidsmarkt is dat er enorm veel vraag is naar studenten dus dat er ook meer ruimte is bij bedrijven voor studenten die een afstudeerstage zoeken. Waar er voorheen minder mogelijk was kun je nu als student vaak in gesprek gaan met het bedrijf en aangeven wat je wensen zijn. Zo kun je bijvoorbeeld afspreken met het bedrijf dat je twee dagen in de week binnen het bedrijf werkt en de overige dagen zelf aan een scriptie werkt.  

 

Een onderwerp waar interesse in is vanuit het bedrijfsleven 

Een andere mogelijkheid is om te solliciteren bij bedrijven die een onderzoeksvraag open hebben staan. Hierbij is het wel afhankelijk van je studie hoe makkelijk het is om zoiets te vinden, voor een student technische bedrijfskunde zal dit waarschijnlijk makkelijker zijn dan voor een student technische wiskunde. Iets anders wat je hierbij goed in je achterhoofd moet houden is dat je in deze situatie soms afhankelijk bent van het bedrijf wat betreft de voortgang van je onderzoek. Zorg er dus voor dat je vanaf het begin duidelijk maakt wat de eisen zijn vanuit de universiteit zodat hier later geen verwarring over ontstaat.  

 

Als laatste tip willen wij meegeven dat als jouw droombedrijf geen vacatures open heeft staan je altijd alsnog zelf contact kunt zoeken. Sommige bedrijven hebben open sollicitaties en ook al is dit niet zo dan zullen ze het waarschijnlijk zeer waarderen als een student zelf initiatief neemt, wie weet waarderen ze het zo erg dat ze je alsnog uitnodigen op gesprek! 

https://www.integrand.nl/vacatures/stage-eindhoven