Duurzame bedrijfsvoering
Image default
Woningen

Binnendeuren plaatsen

Mooie binnendeuren maken je interieur helemaal af. Omdat een binnendeur vaak direct in het oog springt is het een zeer bepalend element voor de sfeer van je huis.

Wil je een nieuwe binnendeur plaatsen, bepaal dan eerst welke stijl je kiest zodat de nieuwe binnendeur hier goed bij past.

Hou je bijvoorbeeld van modern en strak, of kies je liever voor een deur met een klassieke uitstraling? Binnendeuren zijn er in alle soorten en maten. Je vindt dus altijd een geschikt model dat aansluit bij de rest van je interieur.

Stompe deur of opdekdeur?

Normaal gesproken kun je bij binnendeuren kiezen voor een stompe deur of een opdekdeur. Maar wat is eigenlijk het verschil? Een stompe deur valt geheel binnen de sponning van het kozijn. Hierdoor heeft dit deur een tijdloze en strakke uitstraling.

Een opdekdeur valt gedeeltelijk op het kozijn. Dit type binnendeur komt hierdoor iets naar voren. Het voordeel van een opdekdeur is dat deze minder tocht doorlaat en eenvoudig te plaatsen of te vervangen is. Het plaatsen van een opdekdeur gebeurt met speciale scharnieren die ‘paumelles’ genoemd worden.

Boarddeur, massief houten binnendeur of paneeldeur?

Het goedkoopste type deur is de boarddeur. Een boarddeur is een niet massieve houten deur met een kern van karton of spaanplaat. Je kunt ook kiezen voor een massief houten binnendeur. Met een paneeldeur heb je vele verschillende mogelijkheden. Deze deuren bestaan uit panelen en kunnen ook deels uit glas bestaan.

Kant-en-klare deurkit

Als je een binnendeur wilt plaatsen en er is nog geen kozijn, kan het handig zijn om gebruik te maken van een kant-en-klare deurkit. Behalve de deur zelf heb je dan ook direct het passende deurkozijn en de scharnieren.

De deurklink (ofwel het deurbeslag) moet je doorgaans apart aanschaffen, gelukkig zijn er online genoeg deurklinken te vinden aan een scherpe prijs, bijvoorbeeld via de webshop www.deurklinken.com.

Binnendeur plaatsen

Een binnendeur plaatsen is goed te doen, maar je moet nauwkeurig te werk gaan. Ga je zelf een binnendeur plaatsen, dan zul je hierbij een aantal gereedschappen nodig hebben. Het gaat hierbij om een rolmaat, een schaaf- of schuurmachine, een waterpas, een boormachine, een beitel en een hamer.

De meeste deuren zijn standaard al voorzien van grondverf. Hierdoor hoef je de deur alleen nog maar af te lakken in de gewenste kleur. Het handigste is om dit te doen voordat je de deur gaat plaatsen.