Duurzame bedrijfsvoering
Image default
Woningen

De perfecte woning vinden doe je zo

Het vinden van een eerste koopwoning kan ontzettend spannend zijn. Vooral wanneer je een flinke wensenlijst hebt, kan het nogal wat voeten in aarde hebben, voordat je je eindelik trotse eigenaar mag noemen van een woning. Het kopen van een huis is dan misschien wel ontzettend spannend, maar ook direct heel erg leuk. Vooral de zoektocht naar het uiteindelijke perfecte huis, is voor de meesten al een heel avontuur op zich. Maar waar moet je nu eigenlijk allemaal op letten op het moment dat je hebt besloten een woning te gaan kopen. We kunnen ons namelijk heel goed voorstellen dat je nog de nodige vraagtekens hebt bij het hele proces en waar je nu eigenlijk moet beginnen. Speciaal daarom hebben wij een aantal handige tips voor je, die je kunnen helpen bij het vinden van de ideale woning.

 

Weet wat je mogelijkheden zijn

Het kopen van een huis doen de meesten door middel van een financiering in de vorm van een hypotheek. Het is daarom dus ook van belang te weten welke mogelijkheden je allemaal hebt. Omdat bij de meesten de zoektocht online begint, is het handig te weten welke mogelijkheden je hebt. Het maken van hypotheek berekeningen online kan je hierbij helpen. Omdat de kans groot is dat je begint op het grootste platform, genaamd Funda is het handig gebruik te maken van de vele zoekfilters. Het is dan dus ook belangrijk om je zoekfilters dusdanig te finetunen, dat je een selectie met huizen overhoudt, die voldoen aan jullie eisen. Eén van de eerste zaken die je dan moet weten, is natuurlijk hoeveel je daadwerkelijk kunt lenen voor het kopen van een huis. Houd er daarbij ook rekening mee dat je geld achter de hand houdt voor het eventueel overbieden. 

 

Wat zijn je wensen?

Op het moment dat je weet wat je mogelijkheden zijn, is het tijd om in kaart te brengen welke wensen er allemaal zijn. De kans is namelijk vrij groot dat je voor jezelf allang weet wat je allemaal wel wil en ook absoluut niet wilt. Maak daarom voor jezelf een lijstje met wensen. Hierbij kun je denken aan zaken zoals het aantal slaapkamers, maar ook een toilet boven ja of nee. Wel is het goed te weten dat er ook een hoop zaken zijn, die je in een later stadium eenvoudig zelf kunt regelen. Het laten plaatsen van een toilet is immers de hele wereld niet qua kosten. Een extra slaapkamer creëren daarentegen is een veel grotere uitdaging. Zorg er daarom dus ook voor dat je van tevoren in grote lijnen weet wat je zoekt, zodat je gericht op jacht kunt naar een huis die voldoet aan een groot deel van je wensen.

 

Vraag ook in je omgeving eens rond

De kans is natuurlijk vrij groot dat jij je zoektocht, net als het grootste deel van de huizenzoekers online begint en dan vooral via Funda. Ondanks het feit dat het natuurlijk de perfecte manier is om een woning te vinden, is het aan te raden om eens verder te kijken dan alleen dat. Wat je namelijk ziet, is dat niet altijd alle woningen hier op komen te staan. Het is dus ook zeker aan te raden om een aankoopmakelaar te nemen en je omgeving kenbaar te maken dat je op zoek bent naar een woning. Je zult namelijk zien dat het aanbod woningen, wat buiten deze bekende platformen om wordt verkocht, een stuk groter is, dan je wellicht zelf op voorhand had gedacht.

 

Waar wil je wonen?

Ben je opgegroeid in een klein dorp, dan is de kans natuurlijk aanwezig dat je hier ook zelf graag een huis zou willen kopen. Toch zien we vaak dat het in de kleinere dorpen een stuk lastiger is om een geschikte woning te vinden. Het is dan dus ook aan te raden om verder te kijken dan alleen het dorp waar je graag zou willen wonen. Door je zoekgebied te vergroten, naar bijvoorbeeld 5 of 10 kilometer, zul je zien dat er ineens veel meer mogelijkheden zijn. Uiteraard is het wel belangrijk om ook rekening te houden met de praktische zaken. Stel dat je kinderen hebt, dan is het wel fijn dat de basisschool op loop- of fietsafstand is. Is dit niet het geval, dan kun je overwegen om toch nog even verder te kijken.