Duurzame bedrijfsvoering
Image default
Bedrijven

Computer Numerical Control CNC Nederland

Eén van de grote voordelen van het CNC freeswerk is het feit dat het een snel proces is. Hierdoor zal de productie dus ook snel zijn, terwijl de producten ook snel geleverd kunnen worden aan de klant. Dit komt onder meer doordat de moderne CNC systemen veel vooruit zijn gegaan in de laatste jaren

Wat is CNC precies?

CNC is een afkorting voor Computer Numerical Control en is een benaming voor computergestuurde machines die worden gebruikt om materialen en halffabricaten te bewerken. Men treft CNC gestuurde machines aan in verschillende metaalproductiebedrijven, maar ook in andere productiebedrijven worden ze gebruikt zoals in de glasverwerking, kunststofverwerking en houtbewerking.

Verschil tussen CNC en CAD-CAM

Machines met een Computer Numerical Control zijn er in verschillende soorten en maten. Dat zorgt er voor dat CNC voor uiteenlopende toepassingen kan worden gebruikt. De kern van CNC is dat deze machines programmeerbaar zijn. Het CNC programmeren kan aan de machine zelf gebeuren, maar kan ook dikwijls op een computer worden gedaan in de werkvoorbereiding. In de werkvoorbereiding werkt men met CAD met andere woorden computer aided design.

Andere CNC machines

Er wordt ook in andere productieprocessen CNC machines gebruikt. Denk bijvoorbeeld aan CNC ponsnibbelmachines, CNC kantbanken of zelfs zetbanken. Verder zijn plasmasnijmachines en lasersnijmachines CNC gestuurd. CNC-machines worden vaak aangetroffen bij geautomatiseerde systemen in diverse productieprocessen zoals metaaltechniek, houtbewerking en kunststofbewerking.

Het voordeel van CNC frezen

Wat is cnc frezen? Frezen is een verspanende bewerking waarbij met gebruik van een roterend gereedschap, de frees, materiaal wordt verwijderd. Een groot voordeel van CNC frezen is dat de machines vaak voorgeprogrammeerd kunnen worden, waardoor een specifieke bewerking makkelijk herhaalt kunnen worden. Hierdoor kunnen veel materialen in groten getale op exact dezelfde manier bewerkt worden. Frezen kan daarnaast ook zeer specifiek uitgevoerd worden, aan de hand van ontwerpen. Het ontwerp voor de bewerking, ook wel CAD-ontwerp genoemd, wordt van de computer doorgestuurd naar de freesmachine. De machine weet vervolgens exact wat er gedaan moet worden.

https://cncnederland.nl/cnc/