Duurzame bedrijfsvoering
Image default
Bedrijven

Digitaal sollicitaties afnemen doe je zo

Ga je als ondernemer online sollicitatiegesprekken houden? Dan zorg je best voor de nodige voorbereiding om alles vlot te laten verlopen. Hieronder vind je een paar tips die ongetwijfeld van pas komen tijdens een online sollicitatie. 

Waarom doe je sollicitaties online?

Door de coronacrisis waren veel ondernemers genoodzaakt om personeel aan te werven vanop afstand. Meestal gebeurde dit via een videocall. Maar er zijn ook andere situaties waarbij een online sollicitatie noodzakelijk is. Denk bijvoorbeeld aan remote workers. Werken vanop afstand wordt steeds meer de norm. Het is dus perfect mogelijk om als Nederlands bedrijf werkemers in Frankrijk, Spanje of Zuid-Afrika te hebben.

Tips voor een vlotte online sollicitatie

Start eerst met het selecteren van een platform voor online videogesprekken. Aan keuze is er geen gebrek. De meest populaire platformen zijn Microsoft Team, Zoom, Skype en Google Meet (maar er zijn nog tientallen alternatieven). Vergelijk het aanbod op basis van de functionaliteiten. Het is bijvoorbeeld handig om een vaste URL te voorzien, of een wachtkamer op te zetten. Dat is niet bij elk platform mogelijk.

Daarnaast moet je ervoor zorgen dat je av-apparatuur in orde is. Je kan perfect de webcam en luidspreker van je laptop gebruiken. Maar als je wil investeren in een duidelijker beeld en kristalhelder geluid, kan je altijd een hd-webcam en microfoon of headset kopen. Vergeet niet om alles eerst te testen voordat je een sollicitant ontvangt. 

Houd de contactgegevens van de sollicitant bij de hand. Indien er bijvoorbeeld na 5 minuten nog niemand aan de videocall heeft deelgenomen, heeft hij/zij misschien technische problemen. Met een telefoontje kan je eens polsen of dat zo is. 

Andere documenten, zoals de vacature, het cv van de kandidaat en zijn/haar motivatiebrief voor de functie komen ook van pas tijdens het gesprek. Druk ze eventueel af, dat is makkelijker om aantekeningen te maken. 

Denk ook aan je omgeving. Een sollicitatiegesprek doe je niet in het midden van een drukke werkvloer. Zoek een rustig plekje (bijvoorbeeld een vergaderruimte) voor de videocall. Spendeer ook aandacht aan de verlichting en de achtergrond.