Duurzame bedrijfsvoering
Image default
Woning en Tuin

Een duurzame eikenhouten tafel

Of je nu in een meubelwinkel koopt of zelf een tafel bouwt, het is belangrijk dat je het beste hout voor je eettafel overweegt voor je een grote meubelinvestering gaat doen. Je eettafel is het pronkstuk van je huis, maar de beste houtsoort is er een die niet alleen mooi is, maar ook duurzaam genoeg om zwaar gebruik te doorstaan.

Met de hoge houtprijzen van vandaag zou het zonde zijn een prachtig houten meubelstuk te kopen of te bouwen, om dan te merken dat het niet bestand is tegen de eisen van het dagelijkse leven van je gezin. Misschien krijgt het een lelijke ring van een drankje dat er een paar minuten op is blijven staan, of misschien krast het tafelblad gemakkelijk en word je nerveus telkens als een van je kinderen langsloopt.

Hout gebruiken dat duurzaam genoeg is is belangrijk, maar duurzaam hardhout kan behoorlijk duur zijn!

Maar met deze eenvoudige hack is er geen reden waarom je geen mooie meubels kunt maken die eruit zien alsof ze op een showroomvloer thuishoren zonder veel aan hout uit te geven.

Eiken is een van de duurzaamste hardhoutsoorten voor meubels en wordt veel gebruikt voor keukenkasten. Veel houten tafelbladen in boerenstijl zijn gemaakt van rood eiken, dat een licht oranje nerftint heeft en een open nerfstructuur.

Eiken heeft een zeer open nerfpatroon, wat betekent dat het veel textuur heeft. Hoe vaak je eiken ook schuurt, je zult moeite hebben om een gladde afwerking te krijgen vanwege de textuur van de nerf. Daarom moet bij het overschilderen van eikenhouten kasten vaak eerst de nerf opgevuld worden.

Toch is het heel functioneel en bestand tegen deuken en krassen. Hoewel je niet de gladde textuur van esdoorn krijgt, krijg je met eiken tafels wel een uiterst sterk oppervlak.

Wit eiken is een andere veel voorkomende hardhoutsoort, maar laat de naam je niet misleiden. Wit eiken is in werkelijkheid donkerder van tint dan rood eiken en heeft nog steeds rode en oranje ondertonen. Het voornaamste verschil zit in het nerfpatroon, waar de nerf minder wild is. Daarom zou een wit eiken eetkamertafel er uniformer uitzien dan een rood eiken tafel.