Duurzame bedrijfsvoering
Image default
Bedrijven

een STAK oprichten, wat moet ik doen

Misschien denk je erover om als bedrijf de beurs op te gaan, maar ben je bang voor een vijandelijke overname. Misschien wil je als eigenaar je personeel belonen met bedrijfsdelen, zodat zij in de winst delen, maar weet je niet zo goed hoe je dit aan moet pakken. Heb je al eens nagedacht over het oprichten van een Stichting Administratiekantoor (STAK)? Dit is een mooie manier voor een bedrijf om aandelen (of beter: certificaten) uit te delen, zonder het risico te lopen op een vijandige overname. Ook hoef je geen aandeelhoudersvergaderingen te organiseren, en blijf je dus zelf de baas over je eigen bedrijf.

Zoek een goede adviseur

Het oprichten van een STAK is beslist geen sinecure: er gaat heel wat water door de Rijn voordat het idee een STAK op te richten is verworden tot een functionerende stichting. Een administratiekantoor, zoals administratiekantoor Amsterdam, kan helpen en adviseren bij de oprichting. Zij kunnen vertellen of het idee een STAK op te richten de juiste is, en welke mogelijke gevolgen het oprichten van zo’n STAK precies kan hebben. Ook zullen zij, indien nodig, alternatieven aandragen. Een STAK is niet altijd de juiste oplossing voor elk bedrijf. Wie een STAK opricht, moet zich in ieder geval aan de wet houden.

Aan welke wetten moet ik mij houden?

Een Stichting Administratiekantoor is, zoals het woord al zegt, een stichting. Bedrijven moeten zich dus ook aan de officiële regels van een stichting houden.De belanghebbenden van de stichting zullen zich dus moeten inschrijven in het zogenaamde UBO-register. Een stichting is verplicht een administratie bij te houden, maar hoeft geen jaarrekening te deponeren. Een STAK als stichting maakt geen winst waarover belasting betaald hoeft te worden. Officieel is een stichting een rechtspersoon, bestuurders zijn dus niet hoofdelijk verantwoordelijk wanneer het economisch mis gaat. Wel kan er natuurlijk verantwoordelijkheid gevraagd worden wanneer er sprake is van wanbestuur.

Een mooie manier om werknemers te belonen

Het oprichten van een STAK heeft dus de nodige haken en ogen. Statuten zullen moeten worden geschreven én door het bestuur van de STAK worden nageleefd. Het gebruikmaken van een stichtingconstructie brengt de nodige voordelen met zich mee: als ondernemer behoudt je zeggenschap over je organisatie, er is geen risico op vererven (je kan immers als bestuurslid zelf je opvolger aanwijzen) en de winstgerechtigden blijven anoniem (alleen de aandeelhouders van de stichting staan ingeschreven in het handelsregister). Het uitgeven van certificaten is een mooie manier om werknemers te belonen voor trouwe dienst of als motivatie hard aan de slag te gaan. Een administratiekantoor kan helpen de mogelijkheden te verkennen.

 

https://www.deadministratie.nl/