Duurzame bedrijfsvoering
Image default
Woning en Tuin

Hoe belangrijk is spouwmuurisolatie?

Er is door de jaren heen al behoorlijk wat gezegd en geschreven over het belang van verschillende vormen van isolatie. Dat geldt zeker ook voor zogenaamde spouwmuurisolatie. Het isoleren van de spouwmuur is van cruciaal belang omdat het ervoor zorgt dat opstijgende warmte gaandeweg het pand niet zal verlaten. Niet zelden komt in de praktijk de focus te liggen op het isoleren van het dak en ondanks het feit dat dit zeker van belang is mag het toch niet onderschat worden hoeveel warme lucht er zomaar via de muur of gevel verloren gaat. In ieder geval, ben jij van plan om je spouwmuur te isoleren en wil je daar graag meer over ontdekken? Blijf dan zeker verder lezen. Op deze manier kom je alles te weten over het isoleren van je spouwmuur. 

Moet je, je spouwmuur laten isoleren of niet?

Het komt in de praktijk nog altijd ontzettend vaak voor dat mensen het vermoeden hebben dat ze er eigenlijk goed aan doen om uitsluitend het dak van hun woning te isoleren. Van warme lucht is namelijk toch bekend dat ze over een stijgende werking beschikt? Dat is helemaal juist. Dat betekent evenwel niet dat er onderweg geen warme lucht verloren kan gaan. Het spreekt immers voor zich dat ze zich langs de muren een weg baant naar boven. Dit heeft als gevolg dat er ook via de muren van je woning warme lucht kan ontsnappen welke weer moet worden gecompenseerd. Heeft jouw huis dus met andere woorden ook spouwmuren en zijn deze nog niet geïsoleerd? Dan is het zeker de moeite waard om ervoor te kiezen om dat alsnog te doen. Zo bespaar je stevig op je energiefactuur. 

Van welke isolatiematerialen kan je gebruikmaken?

Je spouwmuur isoleren? Daarvoor heb je natuurlijk behoefte aan spouwmuurisolatie. Het is belangrijk om er rekening mee te houden dat de opening welke zich in een spouwmuur bevindt niet bepaald groot te noemen is. Dat heeft als gevolg dat je er niet zomaar eender welk type materiaal in kan stoppen. De drie materialen die in aanmerking komen als isolatie voor je spouwmuur zijn:

  1. Minerale wol of glaswol;

  2. EPS parels;

  3. PUR spouwmuurisolatie;

Voor deze isolatiematerialen geldt dat ze in de praktijk zeer vaak worden gebruikt voor het isoleren van een spouwmuur. Bovendien lenen ze zich daar ook uitstekend voor. Dit gezegd hebbende is het belangrijk om je bewust te zijn van het feit dat de eigenschappen onderling tussen de diverse isolatiematerialen aardig kunnen verschillen. Hou hier wel rekening mee wanneer je bijvoorbeeld niet alleen wil kunnen rekenen op een goede thermische, maar ook akoestische isolatie. 

Hoeveel bedragen de gemiddelde kosten voor spouwmuurisolatie?

Op het moment dat je spouwmuurisolatie wenst te voorzien in je woning spreekt het voor zich dat je even grondig zal willen kijken naar de kosten die daaraan verbonden zijn. Wat deze kosten betreft wordt er natuurlijk een onderscheid gemaakt tussen de verschillende soorten materialen. Het voordeligste materiaal voor wat spouwmuurisolatie betreft is ongetwijfeld minerale wol. Hiervoor geldt dat ze gemiddeld zo’n 20 euro per vierkante meter kost. Voor PUR-schuim geldt dat de kosten zijn gelegen rond de 30 euro per vierkante meter. Ondank het feit dat dit isolatiemateriaal dus duidelijk wel wat duurder is wordt ze door experten toch het meest van allemaal aanbevolen. Wil je er zeker van zijn dat je niet te veel betaalt? Ga dan direct naar www.isolatiespecialist.nl!