Duurzame bedrijfsvoering
Image default
Aanbiedingen

Hoe werken zonnepanelen en hoeveel energie kunnen ze opwekken?

BINK! Zonnepanelen zijn hot topic in de wereld van hernieuwbare energie. Met de toenemende belangstelling voor duurzame energiebronnen, worden steeds meer mensen nieuwsgierig naar hoe zonnepanelen werken en hoeveel energie ze kunnen opwekken. In deze blogpost leggen we het allemaal uit.

De werking

Zonnepanelen werken door middel van zonnecellen die zonlicht omzetten in gelijkstroom (DC). Deze gelijkstroom wordt vervolgens omgezet in wisselstroom (AC) door een omvormer, die de energie geschikt maakt voor gebruik in huis. De hoeveelheid energie die een zonnepaneel kan opwekken hangt af van verschillende factoren zoals de grootte van het paneel, de efficiëntie van de zonnecellen en de hoeveelheid zonlicht die erop valt.

Vermogen

De energie van een zonnepaneel wordt uitgedrukt in (Wp) Wattpiek. Dit is dan de maximale hoeveelheid energie die zo een paneel kan opwekken zoals heldere zonneschijn en een optimale oriëntatie. In Nederland is de gemiddelde opbrengst van een zonnepaneel zo’n 250 Wp per vierkante meter. Dit betekent dat een standaard zonnepaneel van ongeveer 1,5 vierkante meter een vermogen heeft van 375 Wp.

Maar hoeveel energie kan een zonnepaneel daadwerkelijk opwekken? Dit hangt af van de locatie van het paneel en de weersomstandigheden. In Nederland schijnt de zon gemiddeld zo’n 1500 uur per jaar, met een piek in de zomermaanden. Een zonnepaneel van 375 Wp kan onder ideale omstandigheden per jaar zo’n 562,5 kWh aan energie opwekken. Dit is genoeg om het gemiddelde Nederlandse huishouden van stroom te voorzien voor ongeveer twee maanden.

Het is belangrijk om te benadrukken dat de werkelijke opbrengst van een zonnepaneel kan variëren, afhankelijk van verschillende factoren. Zo kan de opbrengst verminderd worden door schaduw, vervuiling of een minder gunstige oriëntatie. Het is daarom verstandig om een professional in te schakelen om te beoordelen of je dak geschikt is voor zonnepanelen en hoeveel panelen je nodig hebt om voldoende energie op te wekken.

Salderingsregeling

Naast het opwekken van groene energie, zijn er ook financiële voordelen verbonden aan het installeren van zonnepanelen. Zo kun je bijvoorbeeld gebruik maken van de salderingsregeling, waarbij je de energie die je niet zelf gebruikt teruglevert aan het net en daarvoor een vergoeding ontvangt. Daarnaast zijn er verschillende subsidies beschikbaar voor de aanschaf van zonnepanelen, zowel landelijk als regionaal.

In Waalwijk is er bijvoorbeeld de subsidie voor zonnepanelen Waalwijk, waarbij inwoningeigenaren en VVE’s een subsidie kunnen aanvragen voor de aanschaf van zonnepanelen. Deze subsidie is bedoeld om de investering in duurzame energie aantrekkelijker te maken en zo de energietransitie te versnellen.

Als je in aanmerking wilt komen voor deze subsidie moet je aan bepaalde voorwaarden voldoen. Zo moet je bijvoorbeeld in Waalwijk wonen en moet de installatie van de zonnepanelen uitgevoerd worden door een erkend installateur. De hoogte van de subsidie is afhankelijk van het aantal panelen dat je installeert en kan oplopen tot €500 per woning.

Naast de subsidie voor zonnepanelen Waalwijk zijn er ook andere subsidies en regelingen beschikbaar, zoals de landelijke Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE) en de Energiebespaarlening. Het is daarom verstandig om je goed te laten informeren over de mogelijkheden en voorwaarden, zodat je optimaal kunt profiteren van de financiële voordelen van zonnepanelen.

https://www.duurzamebedrijfsvoeringrijk.nl/Hoe-werken-zonnepanelen-en-hoeveel-energie-kunnen-ze-opwekken?/