Duurzame bedrijfsvoering
Image default
Woning en Tuin

Introductie voor kartonnen verpakkingen

Als je verpakkingen gebruikt, is de kans groot dat je een soort kartonnen dozen gebruikt bij jouw verpakkingsactiviteiten. Kartonnen dozen zijn onmisbaar in de verpakkingsindustrie, maar er komt veel meer bij kijken dan je zou vermoeden.

Er zijn honderden verschillende doosstijlen en kartonsoorten om uit te kiezen, evenals stijl en grootte om rekening mee te houden, dus waar moet je beginnen? Hier is een korte handleiding voor kartonnen dozen om je op weg te helpen.

Wat zit er in een doos?

De meeste dozen die je elke dag tegenkomt, zijn gemaakt van golfkarton. Golfkarton is verkrijgbaar in verschillende materiaalkwaliteiten, verschillende papiergewichten en afwerkingen. In zijn meest basale vorm is golfkarton gemaakt van drie lagen – een binnen- en buitenvoering, met geribbeld (gegolfd) karton in het midden.

Bordtypes, kwaliteiten en ribbelprofielen

Er zijn drie primaire soorten golfkarton die je tegenkomt als het om dozen gaat. Dit zijn:

Enkelwandig – één laag geribbeld karton is ingeklemd tussen twee vellen voeringkarton

Dubbelwandig – twee lagen ribbels die op drie lagen voeringkarton zijn gelijmd

Drievoudige wand – drie lagen ribbels zijn gelamineerd met vier voeringplaten

Dozen gemaakt van enkel- en dubbelwandig zijn de meest voorkomende en zullen de meeste verzendbehoeften dekken. Triple wall boxes zijn voor serieus zware toepassingen, dus je zult ze niet zo vaak tegenkomen.

Karton kwaliteit

Deze types kunnen bestaan ​​uit verschillende kwaliteiten. De kartonkwaliteit verwijst naar het gewicht, de kwaliteit en het type materiaal dat is gebruikt om het karton te maken. Je zult zien dat het gewicht en/of de kwaliteit van het bord meestal varieert van 125 g/m² tot 300 g/m², afhankelijk van waarvoor de doos wordt gebruikt. Hoe zwaarder de kwaliteit, hoe sterker en duurzamer de doos zal zijn.

Veel kartonfabrikanten maken nu kartonnen dozen die eigenschappen hebben die gelijkwaardig zijn aan die van zwaarder materiaal, maar minder wegen. Door dergelijke vooruitgang kun je minder materiaal gebruiken en het totale pakketgewicht verminderen. Het is dus de moeite waard om te onthouden dat de GSM-beschrijving (gram per vierkante meter) misschien niet het werkelijke gewicht van het karton is, maar de prestatiekwaliteit aangeeft.

Je kunt hier ook karton noemen als kraftliner of testliner. Kraftliner verwijst meestal naar karton dat is gemaakt van nieuwe papierpulp, terwijl testmateriaal is gemaakt van gerecycled materiaal. Sommige dozen combineren zowel kraft- als testliner.

Vlak profielen

De gegolfde middelste voering in een stuk karton is verkrijgbaar in verschillende groeven. Vlak profielen worden aangeduid met verschillende letters of combinaties van letters (voor dubbele of driedubbele wanddozen). Het verschil tussen elk type ribbels is de breedte tussen de golven in het board en de diepte of dikte van de golven.

Hoe zit het met ontwerp? 

Naast het soort karton waarvan je doos is gemaakt, zijn er ook gestandaardiseerde ontwerpen (of stijlen) van dozen om uit te kiezen. Deze worden gedicteerd door FEFCO – de Europese Federatie van Golfkartonfabrikanten.