Duurzame bedrijfsvoering
Image default
Gezondheid

Schoon drinkwater

Het grootste gedeelte van ons drinkwater komt uit de grond. Doordat regenwater in de grond terecht komt zuivert en filtert het zand al een groot gedeelte van de stoffen die niet in drinkwater horen wel gezuiverd worden. Het gene wat overblijft is vaak veel zout en erg veel ijzer. Ook een hoge concentratie van mangaan blijft vaak over. 

Waterzuivering bedrijf

Waterzuivering is een van de belangrijkste branches in Nederland. Het zorgt ervoor dat veel van onze 17 miljoen inwoners schoon drinkwater uit de kraan bij hun thuis maar ook op het werk krijgen. Ongeveer 55% van dit drinkwater komt dus uit de grond. Daarnaast heeft 74% van de Nederlandse huishoudens op dit moment toegang tot schoon drinkwater. Dit betekend dat nog steeds 1/4 van de inwoners van Nederland niet direct vanuit huis toegang heeft tot schoondrinkwater. Natuurlijk streeft Nederland erna om dit naar 100% te krijgen. Wel is dit niet altijd mogelijk door de lastige liggingen van bepaalde huizen.

Schoonste drinkwater ter wereld

Eens in de zoveel jaar wordt de gouden kraan uitgereikt. Dit is verkiezing tussen landen uit Europa met het schoonste drinkwater. Het water word door een vakjury beoordeeld op smaakintensiteit, de afdrong en het mondgevoel. De vakjury beoordeelde het Oostenrijkse drinkwater met een 7,8. Dit is het hoogste van alle landen die hier aan meededen. Nederland eindigde op een verdienstelijke 2e plek met een 7.1. Over het Nederlandse water waren positieve woorden te vinden. Clean soepel en een mondgevoel dat als precies goed werd omschreven. De top 3 werd gecomplementeerd door Frankrijk en Engeland met beide een cijfer van 6.9. Het smerigste water uit Europa kwam volgens de vakjury uit Portugal. Portugal kreeg een 2.5 als cijfer. Het water uit Portugal werd omschreven als een soort zwembad water wat er al even lag. Daarnaast werd er gesteld dat het een uitgesproken vieze chloor smaak had.