Duurzame bedrijfsvoering
Image default
Bedrijven

Starten met een duurzamere levensstijl

Veel mensen zeggen ‘we zijn te verwend, we moeten duurzamer gaan leven’. Wil jij dat nu ook eindelijk wel eens doen, aan dat knagende gevoel dat het anders moet in de wereld? Maar, weet je niet zo goed hoe je daarmee begint? Lees dan dit artikel met enkele tips. Succes!

De methode

Verduurzamen doe je stapje voor stapje. Neem je bijvoorbeeld voor dat je elke week van alle producten die je koopt, één product vervangt door een meer duurzame variant. Wat duurzaam is, dat is voor iedereen anders. Maar de termen: biologisch, lokaal, natuurlijk, herbruikbaar, recyclebaar, milieuvriendelijk, diervriendelijk en een beperking van de vleesconsumptie zijn wel behoorlijk terugkerende thema’s. Voor één product per week heb je vast wel de tijd om dit uit te zoeken.

Natuurlijke cosmetica

Hoe voer je dat uit? Stel je koopt nu de standaard cosmetica. Dan is er vast ook natuurlijke cosmetica. Is die andere cosmetica duurzamer in jouw ogen? Dan vervang je de huidige cosmetica voor de natuurlijke cosmetica. Wil je nog een stapje verder? Dan kun je er ook voor kiezen om bepaalde cosmetica gewoon helemaal niet meer te gebruiken. Consuminderen kun je zo ook meteen invoeren. Denk daarbij ook aan tweedehands aankopen als een mogelijke optie.

Wil je grotere stappen maken?

Wees niet te streng voor jezelf, anders hou je het niet vol. Wil je toch grotere stappen maken? Pas dit dan de methode niet toe op één product, maar op één productgroep. Dan gaat het natuurlijk een stuk sneller. Blijkt dat toch te veel werk? Dan kun je weer terug naar de oude methode. Elke week een product, is toch weer elke week een product.

Jouw huis

Die stappen gelden niet alleen voor consumptiegoederen. Het geld ook voor jouw huis. Kijk naar alles wat je hebt: energie, verzekeringen, bankrekeningen. Check elk jaar bijvoorbeeld of je nog bij een duurzame leverancier en bank zit. Vaak komt hier wat meer werk bij kijken. Je kan ook elke maand iets doorlichten en eventueel aanpassen.