Duurzame bedrijfsvoering
Image default
Bedrijven

Verpakkingsmateriaal kopen: vergeet niet hierop te letten

Bijna iedere ondernemer heeft er mee te maken: het inkopen van verpakkingsmateriaal. En wie een beetje thuis is in de wereld van de verpakkingen weet dat er heel veel te kiezen valt. Bij het maken van een keuze zal de inkoopprijs een rol spelen, maar het loont de moeite om nog wat meer aspecten te laten meewegen. Want verpakking moet niet alleen functioneel zijn, maar ook passen bij je onderneming en doelgroep. Daarover lees je in dit artikel meer.

Wat verkoop je?
Het uitkiezen van de juiste verpakking begint natuurlijk bij je product. Wat verkoop je? Hoe groot is het en valt dit binnen de standaardmaten? Is dit niet het geval dan zul je al snel uitkomen bij verpakkings- en verzendmateriaal dat op maat gemaakt moet worden. Is je product breekbaar of kwetsbaar? Dan zul je naast verpakkingsmateriaal wellicht ook beschermingsmateriaal of opvulmateriaal inkopen. Denk aan opvulpapier, noppenfolie, papierwol of bijvoorbeeld houtwol.

Denk aan de klant
Voordat je overgaat tot de aankoop is het goed om eerst nog even stil te staan bij de klant. Een verpakking kan passen bij het product, maar zal het ook jouw klanten aanspreken? Hierbij is het dus belangrijk je doelgroep te kennen. Twee kleine voorbeelden ter illustratie. Hebben jouw klanten over het algemeen iets meer te besteden, dan zal een luxere verpakking hen wellicht meer aantrekken. Zijn jouw klanten over het algemeen milieubewust, dan doe je er verstandig aan plastic verpakking achterwege te laten. 

Denk aan presentatie
Wat hierbij aansluit is hoe je jouw producten wilt presenteren. Het type verpakking is van grote invloed op de uitstraling van je product. Zo kun je kiezen voor een chique verpakking of juist willen inzetten op een budgetvriendelijke uitstraling. Praktisch gezien speelt de verpakking ook rol. Denk bij een fysieke winkel of marktkraam aan hangende of juist staande displays. Moet jouw verpakking bijvoorbeeld voorzien zijn van plakhaakjes? Of ben je juist gebaat bij een verpakking voor een staande presentatie zoals stevige blokbodemzakjes?

Denk aan kwaliteit
Het is natuurlijk gunstig wanneer je verpakkingsmateriaal voor een zeer scherpe prijs kunt inkopen. Maar uiteindelijk kan goedkoop toch weer duurkoop zijn als de verpakking van lage kwaliteit is. Run je een foodtruck? Dan wil je dat een verpakking zo stevig is dat een klant al staand kan eten zonder dat het een knoeiboel wordt. Verzend je producten? Dan wil je natuurlijk dat het product onbeschadigd bij de klant aankomt. Uiteindelijk kan een iets duurdere verpakking van goede kwaliteit veel doen voor je klanttevredenheid.