Duurzame bedrijfsvoering
Image default
Marketing

Wat is videomarketing en waarom is het belangrijk?

In een wereld vol informatie en content is het steeds belangrijker om op te vallen. Steeds vaker zien we dat videomarketing een belangrijke rol speelt binnen de marketingstrategie van bedrijven. Maar wat is videomarketing nu precies? In dit artikel gaan we dieper in op de betekenis van videomarketing en waarom het zo belangrijk is in deze tijd.

De betekenis van ‘videomarketing’ is vrij simpel: het is het inzetten van video’s voor marketingdoeleinden. Dit kan bijvoorbeeld een promotievideo zijn van een product of dienst, een bedrijfsvideo om de bedrijfscultuur te tonen of een instructievideo voor het gebruik van een product. Het doel van videomarketing is om de kijker te informeren, te inspireren en te overtuigen.

Er zijn drie pijlers die essentieel zijn voor videomarketing: strategie, creatie en distributie. De strategie is het plan waarin wordt vastgelegd welke boodschap er overgebracht moet worden en aan welke doelgroep. Het creatieve proces om de video te maken is de tweede pijler. Hierbij gaat het om het ontwikkelen van een concept en het maken van een storyboard. De laatste pijler is distributie; hoe wordt de video verspreid en gepromoot zodat de doelgroep deze ziet?

Waarom je volgens ons moet investeren in videomarketing? Er zijn verschillende redenen waarom videomarketing belangrijk is. Zo is uit onderzoek gebleken dat een video een hogere attentiewaarde heeft dan een tekst of afbeelding. Mensen onthouden dus eerder wat ze hebben gezien en gehoord in een video. Daarnaast blijkt uit onderzoek dat video’s voor een hogere betrokkenheid zorgen bij de doelgroep. Mensen hebben namelijk het gevoel dat ze meer betrokken worden bij het merk of bedrijf. Tot slot is het zo dat mensen meer geneigd zijn om een product of dienst af te nemen als ze hier een video over hebben gezien.

In het kort, videomarketing is niet meer weg te denken uit de marketingstrategie van bedrijven. Het is een krachtige manier om de doelgroep te informeren en inspireren. Of het nu gaat om een productpromotievideo of een bedrijfsvideo, het doel is altijd om de kijker te overtuigen. De drie pijlers van videomarketing, strategie, creatie en distributie, zijn hierbij van groot belang.

Meest voorkomende vragen:
Wat kost videomarketing?
De kosten van videomarketing kunnen variëren. Dit hangt af van de complexiteit van de video en de hoeveelheid werk die hierin gestoken moet worden. Voor een goede promotievideo moet je rekening houden met een gemiddelde prijs van €1500-€3000.

Wat is het verschil tussen videomarketing en vloggen?
Bij videomarketing gaat het om het inzetten van video’s voor marketingdoeleinden. Dit kan bijvoorbeeld een productpromotievideo zijn of een instructievideo. Vloggen daarentegen is het maken van persoonlijke video’s waarbij er niet direct een commercieel doel is.

Conclusie
In deze tijd, waarin we overladen worden met informatie en content, is het belangrijk om op te vallen. Videomarketing is een krachtige manier om de doelgroep te informeren, inspireren en overtuigen. Door de hogere attentiewaarde en betrokkenheid van de doelgroep is het een effectieve manier om je boodschap over te brengen. Of het nu gaat om een productpromotievideo of een bedrijfsvideo, videomarketing is een onmisbare tool in de marketingmix van bedrijven. Zorg dus dat je niet achterblijft en investeer in goede videomarketing!