Duurzame bedrijfsvoering
Image default
Bedrijven

Wat kost een rieten dak

Veel mensen vragen zich af: wat kost een rieten dak precies? Dit is niet in een kort antwoord te beantwoorden. Het is namelijk afhankelijk van het formaat en type dak dat nodig is voor uw woning. Het veranderen van een dak is een flink project waarbij in verschillende stappen gehandeld wordt.

Wat vooral van belangrijk is bij het ontwerpen van een rieten dak, is de hellinghoek van het dak. Dit maakt bij een pannendak niet zoveel uit, maar bij een rieten kap is het een van de belangrijkste criteria. Een rieten kap is zelfs bij een te vlakke hellingshoek onmogelijk. Dit heeft alles te maken met de vochtafhandeling van riet. Wanneer het dak te vlak is, loopt het water niet snel genoeg weg. Hierdoor gaat het dak snel rotten en dan heb je een groot probleem.

In het ontwerpproces is het van belang dat er rekening wordt gehouden met de plek van de schoorsteen. Soms is wat je mooi vindt helemaal niet technisch mogelijk. Bijvoorbeeld wanneer je een schoorsteen dicht bij de rand van het dak wilt hebben, of bijvoorbeeld dicht op een hoekpunt of dicht op een dakkapel, dan moet er een heel dun randje riet worden gelegd. Dit is geen goede afwerking. Deze plek is dan zwakker en kan later snel gaan lekken. Dit soort zaken moeten worden besproken met de architect.

Alle rieten daken hebben onderhoud nodig. Dit is hetzelfde net zoals houtwerk regelmatig een schilderbeurt nodig heeft. Regelmatige controles voorkomen grote schade. Voor een zo lang mogelijke levensduur kun je het beste het dak ieder jaar onderhouden. Dit begint al bij een controle op schade die aangericht is door vogels. Vogels kunnen namelijk zichzelf nesten in een rieten kap. Dit wil je uiteraard voorkomen. De rietdekkers van Rietwerk.nl komen u graag langs om uw dak te beoordelen.