Duurzame bedrijfsvoering
Image default
Zakelijke dienstverlening

4 Manieren om zinvolle ervaringen te creëren op begraafplaatsen

4 Manieren om zinvolle ervaringen te creëren op begraafplaatsen

Begraafplaatsen vechten om relevant te blijven in een verschuivende cultuur die zich verwijdert van de behoefte aan fysieke begraafplaatsen.

Bovendien vallen begraafplaatsen ook om vele andere redenen uit de lucht vallen….

De huidige cultuur is bijvoorbeeld minder religieus dan tientallen jaren geleden.

En dan is er nog de locatie. Hoeveel van ons wonen op dezelfde plaats als waar we geboren zijn? Velen van ons zien geen behoefte of noodzaak om begraven te worden op een begraafplaats als onze familie niet in de buurt woont.

Tot slot, laten we het hebben over de kosten. De financiële investering van de begrafenis van een geliefde is een grote belemmering geweest voor veel mensen die op zoek zijn naar diensten aan het einde van hun leven. Laten we eerlijk zijn – niet veel mensen willen nog duizenden dollars uitgeven aan een begrafenis.

En deze trend is niet alleen gericht op begraafplaatsen – de huidige trends in de dodenzorg weerspiegelen dat velen van ons helemaal geen begrafenis willen houden.

Ik weet dat dit in het begin misschien intimiderend of deprimerend klinkt, maar er is een keerzijde.

De kern van het is dat hoewel de verwachtingen en de cultuur veranderen, begraafplaatsen de kans hebben om plaatsen te blijven die een hand in menselijk welzijn op lange termijn hebben door comfort, betekenis, en hoop te verstrekken.

Hoe kun je dit soort zinvolle ervaringen creëren? Hier zijn 4 ideeën:

1. Creëer een geruststellende omgeving

Vaak is de bewegwijzering op een begraafplaats onbetaalbaar – geen losgelaten honden, geen bezoek na uren van operatie, enz. Hoewel regels belangrijk zijn voor het behoud van een heilige ruimte, moeten we als professionals op het kerkhof nadenken over de boodschappen en gevoelens die onze bewegwijzering uitdraagt.

Hoe kunnen we onze bewegwijzering gebruiken om ons te richten op het creëren van een gevoel van rust en vrede? Zoals hierboven vermeld, zijn de personen die vandaag de dag de begraafplaatsen bezoeken minder religieus dan de vorige generaties. Het bevorderen van comfort moet ook niet-religieuze, maar nog steeds troostende en inclusieve mensen omvatten. Word creatief, en u zult verbaasd zijn hoe mensen anders met uw begraafplaats omgaan.

2. Bied mogelijkheden om deel te nemen aan een ritueel

Begraafplaatsen hoeven niet gereserveerd te worden voor begrafenissen en af en toe een familielid dat zijn of haar respect betuigt. Het aanbieden van interactieve functies om de bezoekers in staat te stellen rituelen uit te voeren, zal hun beleving verbeteren en het voor hen meer betekenis geven. Het aanbieden van themastations met een fysieke component zal bijvoorbeeld interactie en doelgerichtheid stimuleren, zoals een “acceptatie”-station met een “tijdmachine”-functie (lees verder!).

3. Verbinding en blijvende band met geliefden bevorderen

Het woord “sluiting” kan te veel gebruikt worden in het uitvaartberoep. Zoeken we ooit echt, echt naar volledige afsluiting met onze geliefde die is overleden? En willen we echt tot een volledige afsluiting komen?

In plaats van begraafplaatsen te promoten als een plaats van sluiting, zouden we ons denken moeten verleggen om ze te zien als plaatsen waar we onze band met onze geliefden kunnen voortzetten. Interactieve functies zoals een “tijdmachine” die bezoekers in staat stelt om verschillende concentrische ringen fysiek te verplaatsen om een dag, maand en jaar van een belangrijke datum in hun leven weer te geven, kunnen hen helpen om zich dichter bij hun geliefde te voelen die is overleden.

4. Vergemakkelijken van reflectie

Begraafplaatsen zijn van nature reflecterende ruimtes. We komen vaak op bezoek om na te denken over onze herinneringen met de persoon die we verloren hebben. Wat als we de reflectie van de bezoekers verder zouden kunnen versterken met bewegwijzering en informatiebronnen die aanzetten tot reflectie over veelvoorkomende vragen zoals: “Zal mijn geliefde vergeten worden?”, “Welke acties kan ik ondernemen om me te helpen genezen?” en “Hoe kan ik voorkomen dat ik me vastzit in het verdriet?”.

Bezoekers uitrusten met een dagboek bij hun bezoek aan de begraafplaats is niet alleen een goede marketing, maar helpt hen ook om belangrijke bronnen aan te boren en stimuleert reflectie.

Uiteindelijk draait het allemaal om het aanmoedigen van bezoekers.

Wanneer begraafplaatsen betekenisvolle plekken vol rituelen, reflectie en troost worden, zullen bezoekers vaker terug willen komen. Het bieden van interactieve mogelijkheden op alle begraafplaatsen is een belangrijk element om van de begraafplaats een meer doelgerichte en betekenisvolle plek te maken om mee om te gaan.

https://nationaaluitvaartcentrum.nl/