Duurzame bedrijfsvoering
Image default
Energie

Bestaande spouwmuurisolatie verbeteren

Het kan zijn dat je al een oude dunne laag spouwmuurisolatie in je spouw hebt. Toch kan het na isoleren van je spouw dé meest voordelige manier van verduurzamen zijn. Spouwmuurisolatie is relatief goedkoop en levert ontzettend veel op. In deze blog geef ik je meer informatie over het na isoleren van je spouw.

Wat is spouwmuurisolatie?

De spouw is de ruimte tussen de buiten- en binnenmuur. Bij spouwmuurisolatie wordt deze ruimte gevuld met hoogwaardig isolatiemateriaal. Als je huis na 1930, maar voor 1975 gebouwd is, heeft deze waarschijnlijk een spouwmuur die nog niet (volledig) gevuld is. Dat komt omdat de technieken zijn verbeterd, de spouw kan nu volledig opgevuld worden.

Waarom na isoleren?

Spouwmuurisolatie is de meest voordelige manier van isoleren. Isolatiemonteurs hoeven niet eens binnen te komen. Monteurs kunnen de muren van buitenaf opvullen. De isolatiemaatregel heeft wél veel voordelen.

  • Energie besparen
  • Kosten besparen
  • Meer comfort
  • Minder geluidsoverlast

Met het isoleren van de spouw behaal je zoveel rendement dat zelfs na isoleren vaak een hele slimme investering is. In oude spouwmuurisolatie kunnen koudebruggen zitten. Dit zijn gaten in de isolatielaag. Deze ontstaan doordat het isolatiemateriaal is verzakt. Via deze koudebruggen verlaat veel warmte de woning. Opnieuw de buitenmuur isoleren zorgt voor een flinke verbetering in het rendement.

Wanneer kan je na isoleren?

  • Onvoldoende isolerende waarde
  • Ongelijke dekking
  • Kwaliteitsvermindering

Veel jaren ’80 woningen zijn tijdens de bouw wel geïsoleerd, maar met materialen en technieken die tekortkomen.

Wat kost na isoleren?

Hoeveel het na isoleren van je woning kost is afhankelijk van de aanwezige isolatielaag en de grootte van de woning. Hoewel er vaak iets minder materiaal in de spouw gaat, dienen de boorgaten dichter op elkaar te zitten om de spouwmuur van een egale isolatielaag te voorzien. Daarom is het niet veel goedkoper dan de eerste keer isoleren, maar het heeft wel veel positieve impact. In een adviesgesprek met bijvoorbeeld Alpine Isolatie krijg je een offerte voor jouw specifieke situatie.