Duurzame bedrijfsvoering
Image default
Energie

Hoe vind je de beste energiemeter?

Als je op zoek bent naar de beste energiemeter, dan zijn er een aantal dingen die je moet overwegen. Wil je bijvoorbeeld alleen weten hoeveel stroom je verbruikt, of wil je ook het energieverbruik van alle apparaten in huis meten? Daarnaast is het ook belangrijk om te kijken naar de mogelijkheden voor data-opslag en -uitwisseling. In dit artikel lees je meer over de keuzes die je maakt als het gaat om het kiezen van een energiemeter.

Alles wat je moet weten voordat je een energiemeter koopt

Als je alleen wilt weten hoeveel stroom je gebruikt, dan is een simpele plug-in energiemeter waarschijnlijk voldoende. Er zijn verschillende modellen verkrijgbaar, waarvan de meeste een meter laten zien die je stroomverbruik in het oog houdt. Deze meters worden aangesloten op ieder stopcontact en geven direct weer wat het verbruik is. Dit is een makkelijke en goedkope manier om je stroomverbruik bij te houden.

Als je ook het energieverbruik van alle apparaten in huis wilt meten, dan kun je kiezen voor een energiemeter met een display. De meeste moderne meters hebben dit, waardoor je niet alleen ziet hoeveel stroom elk apparaat verbruikt, maar ook de tijd en datum. Sommige meters geven zelfs aan hoeveel CO₂ je bespaart door bepaalde apparaten te gebruiken. Dit is een goede optie als je graag inzicht wilt hebben in je stroomverbruik, maar ook als je wilt weten welke apparaten het meeste energie verbruiken.

Als je veel data wilt opslaan en uitwisselen, kun je kiezen voor een energiemeter met een ingebouwdeopslag. Deze meters slaan alle gegevens op die ze verzamelen, zodat je deze later altijd nog kunt bekijken. Daarnaast is het ook mogelijk om gegevens uit te wisselen met andere meters of met een computer. Dit maakt het gemakkelijk om je energieverbruik te vergelijken met anderen en om trends in je stroomverbruik te zien.

Dit zijn alle dingen waar je aan kunt denken voordat je een energiemeter aanschaft.