Duurzame bedrijfsvoering
Image default
Energie

WAT IS EEN OMVORMER VOOR ZONNE-ENERGIE EN HOE WERKT HIJ?

Een man had op een dag zonnepanelen nodig in Etten-Leur. Hij vroeg ons wat voor omvormer hij nodig had en vrij snel wist hij dat hij niks wist van omvormers! Vandaar deze blog!

Een omvormer voor zonne-energie is het onderdeel van uw zonnepanelensysteem dat de gelijkstroom (DC) die door de zonnepanelen wordt opgevangen, verandert in wisselstroom (AC). Wisselstroom is de standaardstroom van elektriciteit die nodig is om uw huishoudelijke apparaten van stroom te voorzien en op het elektriciteitsnet aan te sluiten. Het is meestal gelijk aan 120 volt of 240 volt, afhankelijk van het land. Zonder een omvormer in uw systeem zou u uw huis niet veilig kunnen voeden met zonne-energie.

 

Aangezien een zonnepaneel systeem is slechts zo efficiënt als de zwakste deel, een hoge kwaliteit omvormer is een essentieel onderdeel van uw paneel set-up. In staat om de beschikbare energie die wordt opgewekt door uw zonnepanelen te maximaliseren. Het belang van omvormers worden vaak over het hoofd gezien tijdens de ontwerpfase.

 

 

WAT DOET EEN OMVORMER VOOR ZONNE-ENERGIE?

PV-omvormers worden beschouwd als het brein van elk PV-systeem. Hun essentiële kenmerken zijn onder meer:

–          Het vermogen om gelijkstroom om te zetten in wisselstroom.

–          Het maximaliseren van het uitgangsvermogen.

–          Communicatie met het nationale elektriciteitsnet.

–          Feedback geven over de stroomproductie.

–          Ervoor zorgen dat uw fotovoltaïsche installatie veilig werkt.

 

DE VERSCHILLENDE SOORTEN OMVORMERS VOOR ZONNE-ENERGIE

Er zijn vier hoofdtypen omvormers voor zonne-energie. String omvormers, micro-omvormers, hybride omvormers en kracht optimalisaties In deze blog gaan we in op de belangrijkste kenmerken van elk soort omvormer voor zonnepanelen. Zodat het kiezen van de juiste omvormer voor uw systeem niet eenvoudiger kan.

 

STRING-OMVORMERS

en ‘string’ is een keten zonnepanelen die in groepen of rijen zijn gerangschikt en in serie zijn geschakeld. Een stringomvormer kan alleen efficiënt werken als alle panelen in een string dezelfde hoek en oriëntatie hebben. Er kunnen meerdere strings op één omvormer worden aangesloten. Veel string-omvormers hebben zelfs 2 of zelfs 3 MPPT’s (Maximum Power Point Tracking). Dit betekent dat u op elke MPPT een andere string zonnepanelen kunt aansluiten. Dit is ideaal voor een oost/west opstelling, waarbij de twee strings met panelen een ongelijke zonneopbrengst hebben.

https://vergelijksolar.nl/zonnepanelen-etten-leur/

Gerelateerde artikelen

Veel thuislaadstations in Nederland, te weinig op kantoor

Hoe vind je de beste energiemeter?

Elektrische boilers zijn duurzaam maar niet duur!