Duurzame bedrijfsvoering
Image default
Aanbiedingen

De voor- en nadelen van harnassen

De voor- en nadelen van harnassen

Welk ras u ook heeft, één ding is zeker, ze moeten allemaal uitgelaten worden! De twee belangrijkste soorten riembevestigingen die u voor uw hond kunt gebruiken zijn tuigjes of halsbanden. In dit artikel bespreken we de voor- en nadelen van harnassen.

Voordelen

Het belangrijkste voordeel van het gebruik van een hondentuigje in plaats van een halsband is de controle die u heeft over overprikkelde honden. Als het op veiligheid aankomt, zijn tuigen over het algemeen beter in het voorkomen van ongelukken, omdat ze steviger om het lichaam van uw hond zitten en gewoon de meest veilige en comfortabele manier zijn om uw hond aan zijn riem vast te maken. Het bedekt de borst, schouders en bovenrug van uw hond, waardoor de druk over een groter oppervlak wordt verdeeld, terwijl u met een halsband meer controle over uw hond hebt. Terwijl honden gemakkelijk uit hun halsband kunnen glippen en mogelijk in het verkeer of in andermans tuin terecht kunnen komen, bieden tuigen veel meer zekerheid en veiligheid.

Een goed tuigje vermindert trekken, geeft u meer controle over uw pup en vermindert de stress op zijn nek en gewrichten. Bonuspunten: omdat het tuigje hond dichter bij het zwaartepunt van de hond zit, raakt het minder snel verstrikt in de riem en helpt het springen voorkomen. Er zijn verschillende soorten tuigjes, variërend van stoer, schattig of praktisch, zoals zakjes waar je wat lekkers in kunt doen of milieuvriendelijke afvalzakjes

Als het gaat om specifieke rassen of aandoeningen, heeft een tuigje een betere functie voor uw hond:

Brachycefaal ras: Deze rashonden hebben doorgaans een platter gezicht, “verkort hoofd” en verwijst naar de korte neus en het platte gezicht van honden zoals Mopshonden, Shih Tzus, Chihuahuas, Chow Chows, Pekingees, Franse Bulldogs of Bulldogs. Ademhalingsproblemen kunnen beter worden aangepakt met een tuigje.

Trachea collaps: Dit is een medische aandoening waarbij de luchtpijp in zichzelf klapt, wat ademhalingsproblemen en hoesten veroorzaakt. Vermijd het gebruik van een halsband omdat deze nog meer druk uitoefent en de aandoening zelfs kan verergeren.

Risicofactoren voor problemen met de ruggengraat: Een aandoening die tussenwervelschijfziekte (IVDD) wordt genoemd, maakt rassen met een lang lichaam, zoals teckels, zeer vatbaar voor hernia’s. Door een tuigje te gebruiken kunt u de druk op de nek en rug verlichten en verdere schade helpen voorkomen.

Orthopedische aandoeningen: Honden met orthopedische aandoeningen kunnen het moeilijk hebben om op te staan om te lopen, dus een tuigje kan helpen om ze op te laten staan en zich gemakkelijker te verplaatsen.

Nadelen

Harnassen zijn gewoon minder handig dan halsbanden voor honden. Een halsband kan gewoon worden omgedaan, maar een harnas kost meer tijd om vast te maken.

Harnassen kunnen oncomfortabel zijn 

Harnassen zijn omvangrijker dan halsbanden, dus ze kunnen oncomfortabeler zijn voor uw hond. Sommige honden vinden het dragen van een harnas echt niet leuk, dus het kan even duren voordat ze eraan gewend zijn.

Harnassen hebben soms geen plaats voor een ID-tag

U kunt het beste een tuigje aanschaffen met een ring voor een tag, of u gebruikt zowel een halsband met tag als een tuigje als u gaat wandelen.

Als uw hond bescherming tegen het weer draagt of door een ziekte kleren moet dragen, kan een harnas een beetje meer nadelig zijn dan een halsband. De kleren kunnen de ring(en) van het harnas bedekken, zodat u geen leiband kunt omdoen. Als alternatief kunt u het tuigje over de kleding heen vastmaken, maar zorg er in het algemeen voor dat het niet te strak en niet te los zit.

Klik hier voor de testresultaten.