Duurzame bedrijfsvoering
Image default
Energie

Hybride auto’s zijn de toekomst

Hoe kun je hybride het beste omschrijven?

Hoewel de term hybride meer en meer ingeburgerd raakt weet nog niet iedereen de precieze betekenis van dit woord. En dat is zonde omdat er vele grote kansen liggen die met dit onderwerp te maken hebben. Een hybride systeem is een systeem dat meerdere methoden van aandrijving met elkaar combineert. Kijken we naar waar dit wordt toegepast dan zie je vooral een toename in de transport- en energiesector.

Er valt veel winst te behalen in de transportsector

Als je nagaat hoeveel voertuigen er in Nederland rondrijden dan heb je waarschijnlijk wel door waarom er door nog veel winst te behalen valt. Zeker als je dit doortrekt naar Europees niveau en daarna wellicht naar mondiaal niveau. Vandaag de dag rijden er nog vele voertuigen rond met een verbrandingsmotor onder de motorkap die draait op diesel of benzine. Dit zijn fossiele brandstoffen en die zijn slecht voor het milieu. Omdat de transportsector dit doorheeft wordt er steeds meer aandacht besteed aan het ontwikkelen van hybride voertuigen. Deze beschikken over een elektromotor en een accu. Zo kan er stroom worden opgeslagen in de accu die vervolgens gebruikt wordt door de elektromotor.

Ook de energiesector draagt zijn steentje bij

Maar niet alleen de wereld van transport doet een spreekwoordelijke duit in het zakje. Ook als je kijkt naar de energiesector zie je daar toch wel grote verschuivingen plaatsvinden. Zeker als je de aggregaten in de gaten houdt. Dit zijn grote apparaten die dienen als mobiele stroomtoevoer. Deze zie je vaak langs de snelweg staan of op festivalterreinen. Waar deze normaliter draait op diesel zorgt de overschakeling naar hybride ervoor dat er een accu wordt toegevoegd in het apparaat. Zo hoeft de dieselmotor dus niet continu te blijven draaien wanneer de vraag naar stroom laag is. Als je nog milieubewuster wilt kiezen kun je zoeken naar generatoren die voorzien zijn van zowel een accu als van zonnepanelen. Er ontstaat dan een drietrapssysteem waarbij eerst de energie uit de zonnepanelen wordt gebruikt, vervolgens de opgeslagen stroom van de accu en als laatste wordt de verbrandingsmotor gebruikt.

Een bewuste keuze voor een beter milieu

Als je een helemaal groene keuze wilt maken dan kun je kiezen voor HVO diesel: een biologische en hernieuwbare vorm van diesel die beter is voor het milieu. Maar ook al blijf je een hybride aggregaat met diesel gebruiken dan bespaar je alsnog veel geld op diesel, verminder je de hoeveelheid uitlaatstoffen en heb je een stillere aggregaat. Kies je voor een hybride voertuig dan doe je mee met de wereld stukje bij beetje wat groener te maken.

https://www.bredenoord.com/nl/kennis/wat-is-hybride/