Duurzame bedrijfsvoering
Image default
Aanbiedingen

Zonnepanelen op het noorden, is het rendabel?

Zonnepanelen zijn de afgelopen jaren steeds populairder geworden als een duurzame manier om energie op te wekken en de energierekening te verlagen. Veel woningeigenaren overwegen zonnepanelen te installeren om te profiteren van de voordelen van zonne-energie. Echter, niet alle woningen hebben de luxe van een perfect zuidgericht dak voor de ideale zonnestraling. Sommige huizen hebben alleen de mogelijkheid om zonnepanelen op het noorden te installeren. Dit roept de vraag op: is het rendabel om zonnepanelen op het noorden te plaatsen? In dit artikel zullen we de mogelijkheden voor woningen met noordelijke oriëntatie bespreken en wanneer dit wel of niet rendabel is.

De uitdaging van zonnepanelen op het noorden

Zonnepanelen werken het meest efficiënt wanneer ze naar het zuiden gericht zijn en rechtstreeks worden blootgesteld aan de zon. Dit maakt het zuidelijke dakoppervlak ideaal voor zonne-energieopwekking, omdat het gedurende de dag de maximale hoeveelheid zonlicht ontvangt. Woningen met noordelijke oriëntatie hebben daarentegen te maken met een aantal uitdagingen als het gaat om zonnepanelen:

1. Minder zonlicht

Noordelijke daken ontvangen over het algemeen minder direct zonlicht gedurende de dag in vergelijking met zuidelijke daken. Dit betekent dat zonnepanelen op het noorden minder zonne-energie kunnen opwekken.

2. Lagere opbrengst

Vanwege het verminderde zonlicht zal de opbrengst van zonnepanelen op het noorden lager zijn in vergelijking met zonnepanelen op het zuiden. Dit kan leiden tot een langere terugverdientijd voor de investering.

3. Minder flexibiliteit

Het plaatsen van zonnepanelen op het noorden kan beperkt zijn in termen van het aantal panelen dat je kunt installeren en de hoek waaronder ze worden geplaatst. Dit kan de totale opwekking verder beperken.

Wanneer zijn zonnepanelen op het noorden rendabel?

Hoewel zonnepanelen op het noorden over het algemeen minder efficiënt zijn dan die op het zuiden, zijn er situaties waarin ze nog steeds rendabel kunnen zijn:

1. Lage energiebehoefte

Als je huis een lage energiebehoefte heeft, bijvoorbeeld door goede isolatie en energiezuinige apparaten, kan het nog steeds zinvol zijn om zonnepanelen op het noorden te installeren. Omdat je minder energie verbruikt, hoef je minder energie op te wekken om aan je behoeften te voldoen.

2. Teruglevering aan het net

In sommige regio’s is het mogelijk om overtollige energie die wordt opgewekt door zonnepanelen terug te leveren aan het elektriciteitsnet. Als je zonnepanelen op het noorden voldoende energie kunnen opwekken om terug te leveren, kun je mogelijk geld verdienen met je zonne-energieproductie.

3. Financiële stimulansen

Sommige overheden bieden financiële stimulansen, zoals belastingvoordelen of subsidies, om de installatie van zonnepanelen aan te moedigen. Deze financiële voordelen kunnen de initiële kosten helpen compenseren en de terugverdientijd verkorten.

4. Milieubewustzijn

Als je vooral geïnteresseerd bent in het verminderen van je ecologische voetafdruk en bijdraagt aan duurzame energieopwekking, kunnen zonnepanelen op het noorden nog steeds aantrekkelijk zijn, zelfs als de financiële besparingen beperkt zijn.

Wanneer zijn zonnepanelen op het noorden niet rendabel?

Er zijn situaties waarin het niet rendabel is om zonnepanelen op het noorden te installeren:

1. Hoge energiebehoefte

Als je huis een hoge energiebehoefte heeft vanwege bijvoorbeeld een groot gezin of veel elektrische apparaten, kunnen zonnepanelen op het noorden waarschijnlijk niet genoeg energie opwekken om aan je behoeften te voldoen, waardoor je afhankelijk blijft van het elektriciteitsnet.

2. Lange terugverdientijd

In gevallen waarin de initiële investeringskosten hoog zijn en de opbrengst van zonnepanelen op het noorden beperkt is, kan de terugverdientijd extreem lang zijn. Dit kan een obstakel vormen voor degenen die op zoek zijn naar snelle financiële besparingen.

3. Beperkte ruimte

Als je dakoppervlak beperkt is en je geen voldoende ruimte hebt om een redelijk aantal zonnepanelen te plaatsen, kan de opbrengst minimaal zijn en niet de moeite waard in verhouding tot de kosten.

4. Onvoldoende zonlicht

In gebieden waar zonnige dagen schaars zijn, kan de opbrengst van zonnepanelen op het noorden nog verder verminderd worden, waardoor ze financieel minder aantrekkelijk zijn.

Alternatieven overwegen

Als je huis niet gunstig is georiënteerd voor zonnepanelen op het noorden, betekent dat niet dat je geen duurzame energieopties hebt. Er zijn alternatieven om je energie-efficiëntie te verbeteren en bij te dragen aan een groenere levensstijl:

1. Energiebesparende maatregelen

Investeer in energiebesparende maatregelen, zoals verbeterde isolatie, energiezuinige verlichting, en efficiënte apparaten om je energieverbruik te verminderen.

https://interago-bv.nl/2023/04/11/zonnepanelen-op-het-noorden/