Duurzame bedrijfsvoering
Image default
Commercie

De beste PC-monitor van 2020

De beste PC-monitor van 2020

Wat is een monitor?

Elke dag gebruiken miljoenen mensen een monitor zonder dat de meesten zich daarvan bewust zijn.

De monitor is het visuele uitvoerapparaat van een computer. Het toont documenten, foto’s, spelletjes en films flikkervrij en in fijne gradaties.

Ondanks alternatieven zoals laptops, tablets en smartphones, die al hun eigen beeldschermen meenemen, zowel privé als professioneel, heeft de beelduitvoer op een externe monitor vaak de voorkeur.

Zelfs voor de meeste gamers is alleen een krachtige monitor geschikt voor het spelen van complexe computerspellen.

Monitoren zijn beschikbaar in vele schermformaten en met verschillende resoluties. Ze bieden een snelle beeldopbouw en een echte kleurweergave.

In combinatie met een computer vervangen monitoren nu ook het televisietoestel in veel huishoudens.

Hoewel de monitor dus een integraal onderdeel is geworden van het dagelijks leven en in bijna elk huis en kantoor te vinden is, rijzen er veel vragen bij de aanschaf van een nieuwe set.

Wat betekent de hoogte-breedteverhouding? Wat is het verschil tussen pixeldichtheid en pixelhoogte? Wat betekenen de afkortingen TFT en IPS? Wat is de verversingssnelheid van het beeld?

Als u lang van uw nieuwe monitor wilt genieten, moet u de weg weten – of terugvallen op een zinvolle monitortest.

In een monitorvergelijking worden de beste monitoren voor werk en vrije tijd bepaald en toegekend.

Beeldschermtechnologie

De weergave van een monitor is het onmisbare uitvoerapparaat van elke computer. Het toont alle gegevens die door de computer en de grafische kaart worden gegenereerd. De huidige flatscreen monitoren zijn uitgerust met LCD-schermen.

De slanke apparaten hebben de volumineuze buismonitoren volledig vervangen. OLED-displays zijn nog een jonge technologie voor flatscreens.

OLED-displays hebben zich al gevestigd als alternatief voor LCD-displays in smartphones en voor televisies in de hogere prijsklasse.

OLED-displays overtuigen met een hoog contrastbereik en rijke zwarte waarden.

De eerste monitoren met OLED-displays zijn al aangekondigd, maar de prijs van deze apparaten zal in eerste instantie nog steeds aanzienlijk hoger zijn dan die van vergelijkbare LCD-monitoren.

Monitorgrootte

Wie tevreden is met een kleine, goedkope monitor voor incidenteel kantoorwerk, kan kiezen voor een 19-inch beeldscherm met een diagonaal van 48 cm voor het schermformaat.

De meeste kopers kiezen echter voor een monitor met een grootte van 22 tot 24 inch (56 – 61 cm). Schermen met een diagonaal van 26 tot 27 inch (66 – 69 cm) winnen steeds meer aan marktaandeel.

Echte blikvangers zijn superbrede 34-inch monitoren. Maar de superbrede displays zijn ook praktisch. Met een beeldschermdiagonaal van 86 cm (66 – 69 cm) is er voldoende ruimte om te werken, films te kijken en spelletjes te spelen.

In de hogere klasse vindt u monitoren met Ultra-HD-display en een schermformaat tot 43 inch. Ze zijn een krachtig instrument voor grafische kunstenaars en ontwerpers, maar kunnen ook worden gebruikt om Ultra-HD media te produceren. Op veel bureaus is er echter nauwelijks ruimte voor een 110 cm display.

Aspectverhouding

De oude CRT-monitoren hadden altijd een beeldverhouding van 4:3, die identiek was aan die van CRT-televisies. Maar CRT-monitoren en CRT-televisies behoren tot het verleden.

Moderne flatscreens hebben meestal een beeldverhouding van 16:9 of 16:10. Voor kantoortoepassingen zijn er ook flatscreens met een beeldverhouding van 5:4 beschikbaar.

Super breedbeeldmonitoren maken indruk met een Cinemascope-formaat van 21:9. Sommige breedbeeldmonitoren kunnen verticaal worden gedraaid om portretdocumenten beter te kunnen bekijken en bewerken.


https://tevredenconsument.nl/elektronica/smartphones-tablets-laptops/de-beste-pc-monitor/

Gerelateerde artikelen

Leer beleggen

Enkele vragen die we vaak krijgen over elektrisch rijden

Poster printen