Duurzame bedrijfsvoering
Image default
Vervoer en transport

Dit zijn de laatste trends in de logistieke sector

Om de ontwikkelingen bij te kunnen benen is het handig om de laatste trends in de gaten te houden. Wat zijn zaken waar u rekening mee moet houden en welke dingen kunt u beter aan zich voorbij laten gaan? Van duurzame ontwikkelingen tot de nieuwste technieken. We zetten de laatste trends voor u op een rijtje. 

Duurzaamheid 

Een van de meest belangrijke trends binnen de logistieke sector moet duurzaamheid zijn. Het zal misschien niet op de eerste plaatst staan in ieders agenda, maar door nieuwe wetten en regelgevingen is er bijna geen ontkomen aan. Neem bijvoorbeeld de ban op de verkoop van benzine- en dieselvoertuigen in 2035. Wanneer u de duurzame trend niet volgt, zal dat op de lange termijn dus ten nadele zijn van uw bedrijf. Dat er op dit moment al veel te winnen valt op het gebied van duurzaamheid bewijst BeLo, een logistiek bedrijf in Rotterdam. De voertuigen van dit bedrijf lopen namelijk op Compressed Natural Gas en stoten daarmee een enorme hoeveelheid co2 minder uit dan de traditionele vrachtwagens. Dat is één van de vele manieren om bezig te zijn met deze trend. 

E-commerce 

Naast duurzaamheid is er de afgelopen periode ook enorm veel te doen geweest rondom e-commerce. E-commerce omvat alles over de afhandeling van een online order. Van de opslag van producten tot de levering bij de klant. In de coronatijd heeft er een flinke toename in het aantal online bestellingen plaatsgevonden en is het aantal e-commerce bedrijven in een rap tempo gegroeid. Deze snelgroeiende tak commercie behoeft een service die zo compleet mogelijk is. Veel e-commerce bedrijven zien graag dat de volledige logistiek uit handen wordt genomen. Dergelijke ondernemingen zijn dus bijvoorbeeld op zoek naar een transportbedrijf in Rotterdam, dat ook de verpakking, voorraadbeheer en opslag voor ze regelt. Zo kunnen zij zich volledig focussen op de groei van hun webwinkel zonder ook maar enige zorgen te hebben over het logistieke gedeelte. Een gunstige trend voor de logistiek, maar het vraagt ook om veel kennis en flexibiliteit.  

Artificial Intelligence (AI) 

Een relatief jonge en onbekende trend is het gebruik van kunstmatige intelligentie. Vooral bij warehousing en voorraadbeheer kunnen dergelijke middelen een uitstekende uitkomst bieden. In tijden waar personeel moeilijk te krijgen is, overwegen steeds meer bedrijven om bepaalde taken uit te laten voeren door AI’s. Ook zeker een trend om in de gaten te houden dus.