Duurzame bedrijfsvoering
Image default
Vervoer en transport

De toepassing van lading zekeren

Al een aantal jaar ben ik geïnteresseerd in lading zekeren. Dit begon nadat ik aanwezig was bij een ongeval waarvan de chauffeur de schuld kreeg. De lading was van het voertuig gevallen en verkeersanalisten legde de schuld bij de chauffeur. Ik was het hier niet mee eens en vond deze beschuldiging voor de chauffeur volkomen onterecht. Door deze onvrede ben ik mij meer gaan verdiepen en interesseren in dit vak gebied ne heb ik hier over de jaren veel kennis in opgedaan.

Mijn ervaringen met lading zekeren

Sinds 2004 houd ik mij bezig met trainingen geven over het zekeren van ladingen. Iedere dag leer ik weer nieuwe dingen over lading zekeren. De grootste uitdaging hierin is om deze kennis op peil te houden en mee te gaan met nieuwe oplossingen in het vakgebied.

Ik geef al bijna 16 jaar training en dan kom je dus ook veel verschillende situaties tegen. Wat mij op viel is dat de chauffeur van een vrachtauto een gebrek aan kennis heeft op het gebied van lading zekeren. Hij of zij heeft een voorkeur aan traditie en past geen nieuwe opgedane kennis toe.

Wat er dan kan gebeuren laat onderstaande foto goed zien. De pakketten op de aanhangwagen zijn gezekerd, maar dit is niet op de juiste manier gedaan. Doordat dit niet correct was gedaan verloor de chauffeur zijn lading en dit natuurlijk niet de bedoeling.

Foto: Weertdegekste.nl

We kunnen hieruit dus concluderen dat de betreffende chauffeur wel zijn best heeft gedaan, maar door gebrek aan kennis geen goede manier van lading zekeren heeft toegepast. De methode wat meneer had gebruikt “het zogenaamde neerbinden, had niet het gewenste resultaat”. De chauffeur had hier geen rekening gehouden met krachtsluiting en kennis van natuurkunde. Kan je dit de chauffeur kwalijk nemen? Zeer zeker niet, als de chauffeur beter was opgeleid en hierover was geïnformeerd was dit nooit gebeurt. De fout ligt niet bij de chauffeur maar bij de werkgever die te weinig training heeft aangeboden voor de chauffeur.

 

Lading zekeren, waar kan ik dit leren?

Zoals aangegeven is het zeer belangrijk om iemand met kennis het lading zekeren te laten uitvoeren. Mijn advies is daarom: ”zorg ervoor dat deze chauffeurs op een juiste manier worden opgeleid” dit voorkomt zoveel problemen. Investeren in je personeel is binnen elk vakgebied belangrijk. De mogelijkheid om nieuwe kennis op te doen en dit toe te passen helpt niet alleen de chauffeur maar ook het bedrijf. Betere efficiëntie in werkzaamheden kan hiermee bereikt worden en dit kan tijd en geld besparen. Op zoek naar een plek waar trainingen in lading zekeren worden gegeven? Zoek dan niet verder. Training lading zekeren volg je bij Euro transport college Maastricht

 

 

 

 

https://eurotransportcollege.com/lading-zekeren-essentieel/