Duurzame bedrijfsvoering
Image default
Bedrijfsvoering

De beste aanpak voor incidentenregistratie

Hoe pak je nou goed en gestructureerd een incidentenregistratie aan? Dat lees je in deze blog! We vertellen je alles over de mogelijke gevaren en laten je graag zien hoe het anders kan.

Hoe?

In beginsel wil je kijken of het management incidenten en de registratie daarvan een belangrijk onderdeel acht. Vanuit de branche maar ook vanuit derden wordt de RI&E gezien als een belangrijk onderdeel. Je wilt graag dat het MT dit ook draagt. Een goede inventarisatie van de voortgang is een goede eerste stap. Hiermee geef je ook meteen inzicht in de risico’s.

Er zijn verschillende verbeteringen omtrent de incidenten. Van een doelgerichte registratie tot apart beheer inclusief opvolging. Dit is doorgaans het gemakkelijkste. Zodoende krijg je echt een dynamische RI&E. Zo worden risico’s, daadwerkelijke incidenten maar ook ongelukken verkleind tot een minimum.

De grootste risico’s

De volgende risico’s kunnen voorkomen wanneer een ongevallen en incidenten zich voordoen:

1. Financiële risico’s in materiaal maar ook bij verzuim en letsel

2. Imago risico bij letsel of erger maar ook bij publiciteit

3. Juridische consequentie bij nalatigheid

4. Stillegging van productie bij claims

5. Veiligheid van de medewerkers staat op het spel

 Als management is het uiterst belangrijk om hier oog voor te hebben.

Wat als er geen registratie plaatsvindt?

Per situatie is het risico op incidenten verschillend. Wanneer dit niet wordt geregistreerd, kun je zomaar worden geconfronteerd met een ongeluk. Dit wil je ten aller tijde vermijden. Met mogelijke grote gevolgen. Zie hiervoor het kopje ‘De grootste risico’s’.

Je kunt worden geconfronteerd met kleine ongelukjes tot fatale ongevallen. Elke situatie is erg en is er altijd al één teveel.

Inzicht in risico’s is essentieel! Met een incidenten en ongevallenformulier kun je de schade eenvoudig beperken.

https://www.raatwerk.nl/ongevallen-registratie/