Hoe maak ik een mobiele App

Hoe maak je een app?

Hoe maak je een app? Het is een eenvoudige vraag, maar het antwoord is niet altijd zo eenvoudig. Om te beginnen is het goed om te kijken wat een app precies is. Meestal wordt met een app een applicatie bedoeld die geopend kan worden op een tablet of een mobiele telefoon, maar er zijn ook andere varianten. Zo zijn er tegenwoordig webapps: applicaties die benaderd worden via de browser. Ook komen er steeds meer andere apparaten waarop apps geïnstalleerd worden. Wat dacht u van apps voor een smartwatch, een TV of een VR-bril?

Hoe een app maken? Kies één of meerdere platformen.

Een app maken gebeurt in een speciaal daarvoor gemaakte ontwikkelomgeving. Echter, vaak is er voor ieder apparaat wel een populaire ontwikkelomgeving te vinden.

Wanneer u een app gaat bouwen of laat bouwen, is het daarom goed om te beginnen bij het platform waarvoor de app wordt gemaakt. Wordt de app alleen gebruikt op Android telefoons en tablets? Draait de app ook op iPhones of iPads? Of wordt de app vanuit de browser benaderd?

Wanneer we kijken naar verschillende platformen voor apps en de bijbehorende ontwikkelmethode zijn er grofweg 3 mogelijkheden:

Native app-design & development. Dit zijn apps die specifiek worden ontwikkeld voor één specifiek platform. Hierbij kunt u denken aan:

 • o Apps voor Android-devices. Deze worden vaak ontwikkeld in Android Studio;
 • o Applicaties voor iOS-devices. Deze worden gemaakt in het programma Xcode;

– Web-based app-development, waarbij software wordt ontwikkeld voor gebruik in de browser. Deze apps worden tegenwoordig vaak gemaakt met de HTML, CSS en JavaScript. Ook hebben diverse frameworks flink aan populariteit gewonnen. Hierbij kan gedacht worden aan:

 • Ruby on Rails;
 • Angular JS;
 • React.js;
 • Node.js
 • Django;

Hybride app-development, waarbij tegelijkertijd wordt ontwikkeld voor Android, iOS, web en andere gewenste platformen. Populaire frameworks hiervoor zijn:

 • Xamarin, een framework van Microsoft;
 • React Native, een opensource framework van Facebook;
 • Cordova, een framework van Apache;
 • Ionic, een zelfstandig framework;
 • Flutter, een relatief nieuw framework van Google.

De bovenstaande lijst bevat enkele populaire voorbeelden, al zijn er nog meer varianten mogelijk. Bovendien staat de tijd niet stil en is de strijd tussen verschillende frameworks nog lang niet gestreden. Daarnaast wordt er dagelijks gewerkt aan bestaande en nieuwe frameworks om appontwikkeling nog eenvoudiger te maken. Hier zijn o.a. de hybride frameworks een goed voorbeeld van.

Tot slot ontstaan er door nieuwe technologieën ook nieuwe mogelijkheden om apps te bouwen in nieuwe ontwikkelomgevingen. Een voorbeeld hiervan is de Unity Engine, die erg populair is voor het ontwikkelen van VR-apps.

Een app laten maken voor uw bedrijf?

Een wereld zonder apps kunnen we ons bijna niet meer voorstellen. Zeker voor bedrijven zijn apps interessant, waar ze voor allerlei doeleinden worden gebruikt. Wat dacht u van:

Wat de keuze ook is, in alle gevallen kan een app bijdragen aan één of meerdere processen binnen uw bedrijf. Het is dan wel belangrijk dat de app goed ontwikkeld wordt. Bij APPelit ontwikkelen we dagelijks applicaties voor bedrijven en het maakt hierbij niet uit of dat voor iOS, Android, of het web is. Daarnaast hebben we ook een uitgebreide portfolio met hybride app-development opgebouwd.

Wilt u ontdekken hoe een app waarde kan toevoegen aan uw bedrijf? Heeft u een concreet idee om een proces binnen uw bedrijf te digitaliseren met behulp van een app? Of bent u benieuwd naar de mogelijkheden van hybride app-ontwikkeling om uw kosten zo laag mogelijk te houden? Neem dan contact op met één van onze experts. Zij denken graag met u mee.

https://www.appelit.com